Index Vakbarát Hírportál

A kínai jegybank szembemegy a világgal

2022. augusztus 15., hétfő 11:23

Miközben az egész világ az infláció ellen küzd, és világszerte emelik a jegybankok az irányadó kamataikat, a kínai jegybank ezzel ellentétes politikát folytatva hétfőn csökkentette az irányadó kamatait, ez pedig a lassuló kínai gazdaság segítségére lehet.

A kínai jegybank szerepét betöltő People’s Bank of China (PBOC) közölte, hogy 10 bázisponttal csökkentette az egyéves középlejáratú hitelkeret és a hétnapos visszavásárlási megállapodások (repóügyletek) kamatlábait, miközben likviditást indukált a két eszközön keresztül – írta meg a Marketwatch.

Az egyéves MLF-kamatlábat 2,75 százalékra, a hétnapos repó kamatlábat pedig 2 százalékra csökkentették, közölte a PBOC.

A hétfői kamatcsökkentések még augusztusban a kínai irányadó hitelkamatok csökkenéséhez vezethetnek, mivel a kamatokat az MLF-kamatláb alapján árazzák.

A központi bank emellett 400 milliárd jüan (jelenlegi árfolyamon 22920 milliárd forint) likviditást injektált az egyéves MLF-en keresztül, valamint 2 milliárd jüant a 7 napos repóügyletekkel.

A jegybankok világszerte az elszabaduló infláció ellen küzdenek, de a kínai jegybank szembemegy az árral, és az egész világon tapasztalható áremelkedésekre ügyet sem vetve kamatcsökkentéssel szeretné támogatni az egyre kisebb növekedést felmutató kínai gazdaságot.

(Borítókép: Jiang Qiming / China News Service / Getty Images Hungary)  

Rovatok