Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mi aggasztja leginkább a magyarokat

2022. augusztus 15., hétfő 11:10

Egy, az infláció hatásait vizsgáló felmérés szerint a nők az egekbe szökő rezsidíjak miatt aggódnak, míg a férfiakat inkább az üzemanyagár emelkedése aggasztja. A legtöbbeket mégis az élelmiszerárak frusztrálják.

Egyelőre az infláción belül az élelmiszerek drágulása aggasztja a legjobban a lakosságot, a megkérdezettek háromnegyede mondta azt, hogy az áremelkedésen belül ez érinti a legérzékenyebben – derült ki a Pulzus Kutató Napi.hu számára készített reprezentatív felméréséből.

A sorban a második legaggasztóbb tényező a rezsi, a lakosság mindössze 15 százaléka várja azt, hogy nem emelkedik majd a gáz- vagy áramszámlája, noha a kormány ígérete szerint a háztartások túlnyomó többsége kimarad az áremelésből.

A felmérés szerint a rezsidíjak növekedése inkább a nőket frusztrálja, míg  a férfiak az üzemanyagok áremelkedése miatt aggódnak többet. Összességében viszont az látszik, hogy a nők pesszimistábbak, a férfiak közül háromszor többen nyilatkozták azt, hogy nem aggasztja egyik áru- vagy szolgáltatáscsoport árának az emelkedése sem.

Az életkor szerinti bontásból kiderül, 

MINDEN KOROSZTÁLY AZ ÉLELMISZEREKET JELÖLTE MEG MAGASAN A LEGELSŐ HELYEN, DE A 60 FÖLÖTTI KORCSOPORTBAN A REZSI IS ELŐKELŐ HELYEN ÁLL.

Az iskolázottság tekintetében az látszik, hogy minél alacsonyabb végzettségű valaki, annál jobban érinti az élelmiszerek árának növekedése, és minél magasabb a végzettsége, annál gyakrabban kerülnek előtérbe más tényezők is, olyanok, mint például az üzemanyag vagy a rezsi.

(Borítókép:  James MacDonald / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok