Index Vakbarát Hírportál

Tovább emelkedhetnek az európai gázárak, nem is kevéssel

2022. augusztus 16., kedd 15:25

A Gazprom, Európa legnagyobb földgázszállítója kedden közölte, hogy az európai gázárak további hatvan százalékkal, ezer köbméterenként több mint négyezer dollárra emelkedhetnek télen, mivel a vállalat saját exportja és termelése tovább csökken a nyugati szankciók hatására.

Az Oroszországból érkező földgázgázáramlások idén megcsappantak, mivel az orosz–ukrán háború kirobbanása után bevezetett nyugati gazdasági szankciók vitákat váltottak ki az Északi Áramlat 1 gázvezeték berendezésével kapcsolatban. A gázárak ennek következtében megugrottak, emlékeztet a Reuters.

Az európai spotgázárak elérték a 2500 dollárt (ezer köbméterenként). Óvatos becslések szerint ha ez a tendencia folytatódik, az árak télen meghaladják a négyezer dollárt ezer köbméterenként

– közölte a Gazprom.

A holland nagykereskedelmi gázárak tavasszal minden idők legmagasabb, megawattóránként (MWh) közel 335 eurós árat értek el. Azóta csökkentek, kedden 226 euró/MWh körül voltak, de továbbra is jóval magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, amikor 46 euró/MWh körül mozogtak.

Kijev lezárta a Gazprom egyik Európába irányuló exportútvonalát, a Gazprom pedig a felszerelési vita közepette a Németországba irányuló Északi Áramlat 1 vezeték kapacitásának csupán húsz százalékára csökkentette a szállítást.

Összességében a Gazprom gázexportja 36,2 százalékkal 78,5 milliárd köbméterre csökkent január 1. és augusztus 15. között, a termelés pedig 13,2 százalékkal 274,8 milliárd köbméterre csökkent az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Reuters a közleményre hivatkozva.

(Borítókép: Sergei Karpukhin / Reuters)

Rovatok