Index Vakbarát Hírportál

Évtizedek óta nem volt ilyen magas a brit infláció

2022. augusztus 17., szerda 16:52

Júliusban az előző év júliusához képest 10,1 százalékkal emelkedtek az Egyesült Királyságban a fogyasztói árak. Az inflációs nyomás mértéke az energián kívül az élelmiszerárakban is jól tükröződött.

Az Egyesült Királyság júliusi inflációja a vártnál is magasabb lett, és az elmúlt negyven év legmagasabb szintjére emelkedett, fokozva a fogyasztókra nehezedő nyomást, valamint lépéskényszerbe hozva a brit kormányt és a Bank of Englandet – írta meg a Bloomberg.

A brit fogyasztói árindex az egy évvel korábbihoz képest 10,1 százalék lett júliusban, míg júniusban még 9,4 százalékot mértek – közölte szerdán a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal.

A magas infláció elsősorban az energia- és az élelmiszerárak emelkedésének tudható be. Az elemzői konszenzus szerint a Bank of England irányadó rátája 2023 májusára 3,75 százalékra emelkedhet. Ez jövő év májusára két százalékponttal magasabb becsült kamatlábat jelentene, mint amennyit az elemzők korábbi becslései feltételeztek.

Az élelmiszerek ára jelentősen emelkedett, különösen a pékáruké, a tejtermékeké, a húsé és a zöldségeké. Az egyéb alapvető cikkek, például az állateledel, a toalettpapír, a fogkefe és a dezodor áremelkedése is óriási volt júliusban

– mondta Grant Fitzner, az ONS vezető közgazdásza.

Andrew Sentance, a BOE korábbi döntéshozója szerint előfordulhat, hogy az irányadó rátát három vagy négy százalékra kell emelni.

A maginfláció – az energiát, az élelmiszert, az alkoholt és a dohányt nem számítva – júliusban 6,2 százalékra gyorsult, ezzel meghaladta a közgazdászok által várt 5,9 százalékot.

A BOE arra számít, hogy az infláció októberben a 13 százalékot is meg fogja haladni. A Bank of England kormányzója, Andrew Bailey pedig bejelentette, hogy készen áll az újabb kamatemelésre. Az elemzők arra számítanak, hogy a Bank of England szeptemberben újabb 50 bázispontos kamatemelést fog végrehajtani.

A Boris Johnson leváltását szorgalmazók segítséget ígértek azoknak, akik nehezen tudják csak befizetni a számláikat.

Nadhim Zahawi pénzügyminiszter megígérte, hogy a következő kormány lépéseit követően „kő kövön nem marad”.

Az emelkedő infláció még erőteljes bérnövekedés mellett is komoly nyomást gyakorol a reálbérekre. Az energiaszámlák októberi emelkedésével a helyzet csak még rosszabb lesz

– mondta Mike Bell, a JP Morgan Asset Management világpiaci stratégája.

Az elemzők egyre pesszimistábbak az Egyesült Királysággal kapcsolatban, és az emelkedő árak miatt a recesszió kockázatát a korábban feltételezetteknél most sokkal valószínűbbnek gondolják. A BOE arra számít, hogy a negyedik negyedévben recesszió kezdődik, amely 2024 elejéig tart.

A brit jegybank arra számít, hogy az infláció még idén meghaladhatja a 13 százalékot. Ez a legrosszabb áremelkedéssel kapcsolatos adat lenne 1980 szeptembere óta, amikor Margaret Thatcher kormánya a bér-ár spirál megállításán dolgozott.

Bailey Oroszországot hibáztatta a földgázszállítások leállításáért, mert az szerinte egész Európában a villamos energia árának emelkedéséhez vezetett, valamint a magas inflációért is az oroszokat nevezte meg felelősnek. A BOE augusztusi előrejelzésében majdnem a májusi szint duplájára rúgó határidős gázárak szerepelnek.

Az áruk és szolgáltatások ára egyre csak növekszik, és ez Nagy-Britannia-szerte arra készteti az embereket, hogy magasabb béreket követeljenek munkaadójuktól. A vasúti dolgozók újabb sztrájkot terveznek ezen a héten, a tanárok, ügyvédek és ápolónők is tiltakozást készítenek elő.

Az inflációtól megtisztított reálbérek a júniussal záruló három hónapban három százalékkal csökkentek, ami a 2001-től vezetett nyilvántartás alapján abszolút rekord.

A megélhetési költségek növekedése most nagyon is fájó mind a háztartások, mind a vállalkozások számára, ezért a jelentős energiaszámlákkal rendelkező, de annak kiszolgáltatott csoportoknak konkrét segítségre van szükségük

– mondta Alpesh Paleja, a Brit Iparszövetség vezető közgazdásza.

(Borítókép: Karol Serewis / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok