Index Vakbarát Hírportál

Nincs más választásuk az önkormányzatoknak, át kell adniuk a vízműveiket az államnak

2022. augusztus 17., szerda 13:08

A települések víziközműveinek állami átvétele nem új keletű dolog, hiszen az állam már többször is felajánlotta, valamint ezt az erre vonatkozó jogszabály eddig is lehetővé tette az önkormányzatok számára. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a vízműveket az állam mára tudatosan kivéreztette.

Mivel a vízművek befagyasztott áron kénytelenek szolgáltatni, az elmúlt évek emelkedő költségeit az önkormányzatok nem tudták beépíteni az árakba, így a koronavírus-járvány után kivéreztetett településeknek nem lesz más választásuk, mint átadni a vízműveiket az államnak – erről beszélt Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az InfoRádiónak.

Magyarul be vannak döntve ezek az önkormányzati vízművek 

– fogalmazott a szövetség elnöke, aki úgy véli, hogy az állam egy kézben akarja tudni az önkormányzati vagyontárgyakat, amelyek onnantól kezdve megkapják azokat a többletforrásokat, amit a befagyasztott ár miatt nem tudnak kigazdálkodni a települések. 

Gémesi György szerint a mostani aszályos időszakban a jóval nagyobb pénzügyi pufferrel rendelkező állami kézben biztonságosabban működtethetők a vízművek. Ugyanakkor attól tart, hogy a kormány végül a vízműveket is koncesszióba adja, így nem kizárt, hogy a koncesszor által beszedett szükséges forrásokat a lakosságnak kell majd megfizetnie.

A szövetség elnöke szerint a fővárosban és a megyei jogú városok társulásainak szintjéig van lehetőség a víziközművek helyi kézben történő működtetésére, de a kisebb településeken ez már „teljességgel lehetetlen”.

(Borítókép: Beliczay László / MTI)

Rovatok