Index Vakbarát Hírportál

Egy tonnával kevesebb a termés, eső nélkül nem lesz elég búza

2022. augusztus 17., szerda 18:42

Zala megyében a csaknem 27 ezer hektáros termőterületen átlagosan 5,56 tonna kenyérgabona termett hektáronként idén, a learatott búza 50 százaléka étkezési minőségű – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Az őszi búza átlaghozama a csapadékhiányos időjárás miatt csaknem egy tonnával maradt el a tavalyitól: 2021-ben a zalai búzaföldeken hektáronként 6,4 tonna termést takarítottak be – ismertette Sabján Krisztián.

Az őszi árpa 6 ezer hektárt meghaladó vetésterületéről hektáronként 5,65 tonna termés került a magtárakba. A hozam 0,9 tonnával haladta meg a tavalyi átlagot. A 13 417 hektáron nevelt repce hektáronkénti átlagtermése – az elmúlt évhez hasonlóan – 2,6 tonna volt.

Mindent megtesznek a gazdák a szárazság ellen

Zala megyében a közel 50 ezer hektárnyi területen a gabona betakarítása rendben lezajlott, a tárolókapacitással sem volt gond. A gazdálkodók az aratás végén elvégezték a tarlóhántásokat, ezzel megakadályozták a talajok további kiszáradását. Ugyanakkor a műtrágyázást, magágykészítést csak a megye déli-délnyugati részén tudják folytatni, ahol az elmúlt héten 10-20 miniméter csapadék esett.

Ha időben nem jön meg a csapadék, akkor a jövő évi termés is veszélybe kerül, hiszen nem tudnak műtrágyázni, talajt előkészíteni és vetni a gazdák

– jelezte Sabján Krisztián az MTI szerint. Kitért arra is, hogy a kukorica- és a napraforgótáblákon a várható termésátlagok tovább csökkentek.

A közel 28 ezer hektáron termelt kukorica egy része teljesen elszáradt.

„A termés kényszerérett”, nagy károk várhatók – vélekedett a szakember.

A 9 ezer hektárt meghaladó napraforgó jobban bírja a szárazságot, de „a tányérok közepe üres lesz” – mondta, hozzátéve, hogy az olajos növény termését várhatóan szeptember elején betakarítják.

(Borítókép: Dan Kitwood / Getty Images)

Rovatok