Index Vakbarát Hírportál

Az aszály miatti újabb támogatásokat hirdetett meg az agrártárca

2022. augusztus 18., csütörtök 08:21

Az idei év minden korábbit felülmúlóan teszi próbára a magyar gazdák erejét és állhatatosságát, de egységre van szükség a magyar agráriumban – mondta az agrárminiszter a 31. Farmer-Expón Debrecenben.

Nagy István kiemelte, a rendkívüli időjárási körülmények rendhagyó intézkedéseket igényelnek, és nem feledkeznek meg a legkisebb gazdálkodókról sem. Fontos feladatának tartja, hogy a gazdatársadalom megbecsültségét visszaállítsa a magyar társadalomban. Kifejtette, a gazdák és a kormány közötti szövetség szilárd, a kormány mindig a magyar gazdák mellett állt és áll.

Ugyanakkor bejelentette, hogy a mezőgazdasági kistermelők számára, tevékenységük támogatása és bővítése érdekében újranyitják azt a pályázatot, amelynek keretében 15 ezer eurónak megfelelő forintösszegű, öt évre nyújtott, egyösszegű átalánytámogatást biztosítanak. Fontos könnyítés, hogy 

a pályázathoz önerő nem szükséges.

A miniszter beszélt arról is, hogy ma már nem gazdálkodhatnak úgy, ahogy az elődjeik gazdálkodtak, változni és változtatni kell, nyitottnak kell lenni a változásra. Hozzátette, a gazdák és a kormány között létrejött szilárd szövetség hatékonyan támogatja ezt a fejlődést. Köszönettel szólt a gazdákról, akik biztosítják, hogy a mindennapi kenyér a magyar családok asztalára kerüljön.

Az állattartóknak is segítenek

A csapadékhiánnyal és a szárazsággal kapcsolatban a miniszter felhívta a figyelmet az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs eddigi intézkedéseire is. Kifejtette, a hiteltörlesztési moratórium lehetőséget biztosít 2023 év végéig az arra rászoruló mezőgazdasági vállalkozások számára. Emellett a mezőgazdasági aszálybiztosításoknál a kormány felgyorsítja és rugalmasabbá teszi a biztosítói kártérítési folyamatot. Továbbá

az aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány-szállítási költségeinek finanszírozására 3 milliárd forint értékű támogatást különített el a kormány.

Az aszály okozta károk mérséklésére szolgál az öntözést kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására szánt 1,4 milliárd forintos többlettámogatás. Végül, de nem utolsósorban pedig az öntözni kívánó termelők a rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, a hatóság azokat automatikusan engedélyezi – sorolta a tárcavezető.

Nagy István kitért arra is, hogy a termőföld használatához kapcsolódó megszokásaink egy részét is felül kell vizsgálniuk a gazdálkodóknak a vízmegtartás érdekében. A vízvisszatartást elősegítő földhasználatra van szükség, a megfelelő művelési mód megválasztása kulcskérdéssé vált. Át kell azt is gondolni, hogy ilyen időjárási körülmények között milyen szárazságtűrő növénykultúrák termeszthetők. A gazdák ebben a helyzetben bátran támaszkodhatnak a hazai genetikai állományra – húzta alá a miniszter.

Rovatok