Index Vakbarát Hírportál

Dízelolajat szállító hajóflotta tart Európa irányába

2022. augusztus 18., csütörtök 12:17

Dízel üzemanyaggal megrakott tankerek tartanak az európai piacok felé, ahol a nagy aszály és az emelkedő energiaárak mellett energiabiztonsági fenyegetésekkel kell szembenézniük az embereknek – írja a Bloomberg.

A Vortexa előzetes adatai szerint közel 3 millió hordónyi gázolaj tart Ázsiából Európába. A Közel-Keletről Európába irányuló szállítások is várhatóan bővülni fognak.

A kereskedők szerint az iparban, a közlekedésben és az energiaellátásban használt gázolaj Európába irányuló növekvő áramlása a piaci zavaroknak köszönhető. Hozzátették, hogy a kínai gazdaság pangása és az indiai szezonális kereslet lanyhulása egyaránt hozzájárult az ázsiai túlkínálathoz.

Európa történelmi aszállyal küzd, amely a Rajna vízszintjének drámai csökkenését okozza. A vízi út, amely az Amszterdam–Rotterdam–Antwerpen (ARA) régió központjában lévő olajtartályokat köti össze az európai belföldi fogyasztókkal, jelenleg a legtöbb uszály számára járhatatlan, ami olyan szűk ellátási keresztmetszetet okoz, amely a tél előtt feltöltendő készletek csökkenését idézheti elő.

Olyan országok, mint Svédország és Németország, az olajfogyasztás növekedésére figyelmeztettek, és azzal próbálják helyettesíteni a drága gázt, miközben a régió több szenet vásárol a világ minden tájáról. Az azonban még mindig nem világos, hogy a régió gazdaságának lassulása miatt az európai kereslet mennyire fog visszaerősödni az év végén, közölte a Bloomberg.

Rovatok