Index Vakbarát Hírportál

Nem uniós vendégmunkásokat is lehet alkalmazni a paksi erőmű új blokkjainak építésén

2022. augusztus 19., péntek 09:56

Megjelent egy új kormányrendelet, amely a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásra vonatkozó különleges szabályokról szól a háborús vészhelyzet idején. E szerint a Paksi Atomerőmű új blokkjainak megvalósításában segédkező nem uniós állampolgárok foglalkoztatásához nem szükséges külön engedélyt kérni.

A csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg az új kormányrendelet. 

Az illetékes kormányhivatal szakhatóságként nem működik közre az összevont kérelmezési eljárásban abban az esetben sem, ha a harmadik országbeli állampolgár a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról szóló törvény alapján meghatározott fővállalkozó (ez az orosz Roszatom leányvállalata, az ASE JSC), vagy annak a törvény alapján meghatározott alvállalkozója által kerül foglalkoztatásra, ideértve a munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást is – áll a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatásával összefüggő szabályokról szóló kormányrendeletben. 

A fővállalkozót, továbbá annak az alvállalkozóját is – a beruházással összefüggésben történő foglalkoztatás körében – kiemelt foglalkoztatónak kell tekinteni. 

A beruházást tekintve a harmadik országbeli állampolgár magyarországi foglalkoztatásra irányuló jogviszony keretében történő foglalkoztatásához nem szükséges a külön engedély. A harmadik országbeli állampolgárnak a tevékenység ellátásához szükséges szakképzettségét, iskolai végzettségét hitelt érdemlő módon kell igazolni – írja a Magyar Közlöny.

A rendelet a háborús vészhelyzet ideje alatt van érvényben. 

Rovatok