Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkolnak az Egyesült Királyság legnagyobb konténerkikötőjének dolgozói

2022. augusztus 21., vasárnap 09:11

A nyolcnapos munkabeszüntetés súlyosan érintheti a kereskedelmet és az ellátási láncokat.

Az Egyesült Királyság legnagyobb konténerkikötőjének közel 2000 dolgozója vasárnap nyolcnapos sztrájkba kezd – írja a Reuters. A Felixstowe szakszervezete és a hajózási vállalatok figyelmeztetése szerint ez súlyosan érintheti a kereskedelmet és az ellátási láncokat. Az Anglia keleti partján fekvő Felixstowe munkatársai  béremelést akarnak kikényszeríteni a sztrájkkal.

A sztrájk hatalmas fennakadásokat fog okozni, és az egész brit ellátási láncot megrázza, de ez a vita teljes mértékben a vállalat saját hibája

– mondta Bobby Morton, az Unite szakszervezet dokkokért felelős országos tisztviselője. „Minden lehetősége megvolt a vállalatnak, hogy tisztességes ajánlatot tegyen munkavállalóinak, de nem így cselekedtek” – tette hozzá a tisztviselő.

Pénteken a Felixstowe üzemeltetője, a Hutchison Ports azt mondta, hogy a 7 százalékos béremelésre és 500 font (604 dollár) átalányösszegre vonatkozó ajánlatát tisztességesnek tartja. A kikötői szakszervezet, amely mintegy 500 felügyelő, mérnöki és irodai dolgozót képvisel, elfogadta az ajánlatot.

A főként dokkmunkásokat képviselő Unite szerint a javaslat jelentősen elmarad a jelenlegi inflációs rátától, és a tavalyi infláció alatti emelést követi.

„A kikötő sajnálja, hogy ez az intézkedés hatással lesz az Egyesült Királyság ellátási láncaira” – mondta a Hutchison Ports szóvivője. A kikötő továbbá azt közölte, hogy készenléti tervvel rendelkezik, és azon dolgozik, hogy minimalizálja a fennakadásokat az augusztus 29-éig tartó munkabeszüntetések alatt.

A Maersk hajózási csoport, amely a világ egyik legnagyobb konténerszállítója, arra figyelmeztetett, hogy az intézkedéseknek jelentős hatásuk lesz, ami működési késedelmet okoz, és arra kényszeríti a céget, hogy változtasson hajózási programján – írja a Reuters.

Az augusztus 17-én közzétett adatok szerint a brit infláció júliusban 10,1 százalék volt, ami 1982 februárja óta a legmagasabb érték, és egyes közgazdászok előrejelzései szerint a jövő év első három hónapjában az energia- és élelmiszerárak emelkedése miatt eléri a 15 százalékot. A háztartások jövedelmének csökkenése máris sztrájkokhoz vezetett, például a vasúti és a buszos dolgozók is béremelést követeltek.

Rovatok