Index Vakbarát Hírportál

Fordulat jöhet a lakáspiacon, mutatjuk, hogyan változhat az ingatlanok ára

2022. augusztus 22., hétfő 09:29

Átrendeződhet az emberek ingatlanvásárlási elképzelése az áram- és a gázdíjak drágulása miatt.

Egyelőre nem forgatta fel az ingatlanpiacot a rezsiszabályok módosítása, hiszen az első magas számlákkal csak a téli hónapokban, november, december környékén fognak szembesülni az emberek. Ekkor viszont több százezer korszerűtlen lakóingatlan rezsiköltsége ugorhat meg jelentősen, ezért jövő év elejétől elindulhat egy nagyobb lakáseladási hullám, amely megtörheti a hét éve tartó folyamatos lakásárdrágulást – állítja a Népszava.

Nem túl kedvező a kép a hazai lakóingatlan-állomány energetikai állapotáról, ha abból indulunk ki, hogy az eladott házak és lakások 60 százaléka átlagos vagy annál rosszabb energetikai besorolású 

– jelentette ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a lap megkeresésére.

Szerinte emiatt több százezerre tehető azon lakások és házak száma, amelyek tulajdonosainak komoly problémát fog okozni télen a rezsiszámlák kifizetése. Ha pedig a tulajdonosok a különböző takarékossági praktikákkal, alternatív fűtési megoldásokkal sem tudnak spórolni a számlán, megpróbálják majd eladni otthonaikat.

Főként a nagyobb alapterületű, rosszul szigetelt, elavult nyilászárókkal rendelkező, gázfűtéses ingatlanok kerülhetnek be nagyobb számban a kínálatba. A szakértő szerint emellett az örökölt, de eddig üresen álló ingatlanokat is piacra dobhatják a családok, hogy azok ne veszítsenek sokat értékükből.

A megnövekedő kínálat hatással lehet az árakra is, de ebből még nem sok minden érzékelhető, a panelok a távfűtés miatt egyelőre megúszhatják a komolyabb rezsidrágulást, hiszen pontosan emiatt már eddig is jóval magasabb volt ezen ingatlantípusok rezsije. Ezzel szemben az új építésű, jó energetikai besorolású lakások ára emelkedésnek indulhat, a drágulás mértékét viszont egyelőre nem lehet megjósolni.

A szakértő szerint viszont ezentúl fontos szempont lesz a laksávásárláskor a rezsiköltség is.

Eddig mindössze 10 százalékos árkülönbség volt egy kevésbé energiahatékony, felújításra szoruló ingatlan és egy felújított vagy újszerű lakás között.

Rovatok