Index Vakbarát Hírportál

Abnormális, ami az ukrán atomerőműveknél megy, ártatlan emberek vannak veszélyben

2022. augusztus 23., kedd 13:05

A békés célokat szolgáló nukleáris létesítmények az orosz–ukrán konfliktusban sarkalatos kérdések lettek. Bár a narratívák megoszlanak arról, hogy melyik fél veszélyezteti ezeket a létesítményeket, egy dolog biztos: ezek a harci cselekmények számtalan civil ember életét veszélyeztetik.

„Legyen világos: a békés célokat szolgáló nukleáris létesítmények elleni fegyveres támadás és az ezzel való fenyegetés az Egyesült Nemzetek Alapokmányában és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Alapokmányában rögzített alapelvekbe ütközik. Ez – történjen bárhol – nem elfogadható” – ezzel a felütéssel kezdi elemzését Aszódi Attila, a volt paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos, aki most a zaporizzsjai atomerőmű környékén történt orosz–ukrán háború eseményeit vizsgálta. A létesítmény hat reaktora közül jelenleg csak kettő működik.

Egyértelmű, hogy teljesen függetlenül attól, hogy melyik fél követi el ezeket az eseményeket, a nukleáris szakma alapvető szabályait sérti. Azon túl, hogy egy robbanás beláthatatlan következményekkel járna, már maga egy ilyen katonai művelet is jelentősen növeli az ott dolgozó emberek hibázási lehetőségét.

Aszódi Attila elemzésében felhívja arra figyelmet, hogy „az atomerőműveket számos külső és belső veszélyeztető tényezőre méretezik” – az atomerőművek építése során talán az egyik legmagasabb biztonsági előírásokat kell teljesíteni, ami egy építkezés során felmerülhet. Ám ezek az előírások nem úgy készültek, hogy végül ezekben a létesítményekben nagy mennyiségű lőszert fognak tárolni, vagy esetleg lőni fogják:

A zaporizzsjai atomerőműben mára olyan helyzet jött létre, amire egészen biztosan nem térnek ki a létesítmény engedélyei

– mondja Aszódi Attila, aki külön kiemeli, hogy a nemzetközi atomenergiával kapcsolatos biztonsági elvek egyértelműen rögzítik, hogy az elsődleges biztonsági célkitűzés az emberek és a környezet megóvása a radioaktivitás káros hatásaitól: a nukleáris biztonság minden más szempont felett áll.

5 pont, ami megoldaná a helyzetet

Aszódi Attila véleménye szerint az alábbi lépéseket kellene most megtenni, hogy a jelen helyzetben műszaki, nukleáris biztonsági szempontok érvényesüljenek:

A fenti intézkedésekkel Aszódi Attila szerint biztosítani lehetne, hogy a kockázatok az „elfogadható szintre csökkenjenek”. Természetesen haladéktalanul el kell távolítani onnan a tüzérségi eszközöket és robbanóanyagokat.

A pánik ezt a helyzetet nem oldja meg

Aszódi Attila megnyugtat mindenkit azzal kapcsolatban, hogy „a csernobili típusú és csernobili nagyságú baleset a zaporizzsjai atomerőműben fizikai és technológiai okokból nem tud létrejönni”. Kiemelte, hogy az ilyen nagyságú balesettel való fenyegetés minden bizonnyal az európai lakosság és a politikai döntéshozók hergelését célozza,

politikai természetű, és nem műszaki alapokon nyugszik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a napokban talán egy kicsit megnyugtatta a kérdéssel kapcsolatban az embereket. Emmanuel Macronnal folytatott beszélgetése során leszögezte, hogy az orosz ellenőrzés alatt álló atomerőmű lövöldözése, amelyet Kijevnek tulajdonított, óriási katasztrófához vezethet. Moszkva és Kijev egymást vádolja Európa legnagyobb atomerőművének ágyúzásával, amit márciusban foglalt el Oroszország, de továbbra is ukrán technikusok működtetnek.

Majd Putyin és Macron egyetértett abban, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségét minél hamarabb az erőműbe kell küldeni. Putyin megerősítette, hogy Oroszország kész együttműködni a NAÜ ellenőreivel.

(Borítókép:  Az orosz hadsereg által szervezett mariupoli sajtóút során készült kép a zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. május 1-jén.  Fotó:  MTI / EPA / Szergej Ilnyickij)

Rovatok