Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen növekedett az átlagkereset Magyarországon

2022. augusztus 24., szerda 09:19

Kiderült, mennyi volt Magyarországon a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó és nettó átlagkeresete júniusban. A KSH adatai szerint a nettó átlagkereset 15,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó keresetnövekedés pedig 18,7 százalékos volt idén január és június között.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai jelentése szerint júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 15,4 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 16,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A bruttó átlagkereset 503 500 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 514 300 forint volt.

Hozzátették: a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 347 200 forint volt, kedvezmények nélkül pedig 334 800 forintot ért el. 

A rendszeres bruttó átlagkereset 469 500 forintra becsülhető, ami 16 százalékkal meghaladta az előző év júniusit.

A reálkereset 3,3 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző évhez mért, 11,7 százalékos növekedésével számolva. A bruttó kereset mediánértéke pedig 403 000 forintot ért el, 15,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Így a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 280 800 forint volt, 17,0 százalékkal felülmúlta a tavaly júniusit – írta az MTI.

Az egész fél év alatt növekedés tapasztalható

A kedvezmények figyelembevételével számított nettó keresetnövekedés 18,7 százalékos volt idén január-júniusban. Az ágazati béremelések mellett az év elejétől már 200 ezer forintos minimálbér és 260 ezer forintos garantált bérminimum is hozzájárult a jelentős mértékű előrelépéshez – kommentálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai jelentését a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A havi bruttó átlagkereset júniusban és féléves szinten egyaránt meghaladta a félmillió forintot 

– hangsúlyozta a minisztérium.

A hazai reálkeresetek 114 hónapja, kilenc és fél éve töretlenül növekednek. 2022-ben ötödével emelkedett a minimálbér, amely így már nagyjából háromszorosa a 2010-es kötelező legkisebb keresetnek, és felülmúlja az átlagbér akkori szintjét is. Idén januártól nagyarányú bérnövekedés történt számos területen, szakmában a rendvédelmi szervektől a kulturális intézményeken, egyetemeken át az ápolókig, bölcsődei és szociális dolgozókig.

Soha nem látott szint fölött a fizetés

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 516 400 forint volt 2022 első felében. A havi átlagkereset mutatója januártól júniusig a hat hónapból négyben alakult a korábban soha el nem ért félmilliós szint felett a nemzetgazdasági ágak összességében. A szektorok közül a pénzügyi ágazat elsőbbsége mellett a magas hozzáadott értékű infokommunikációban és a tudományos-szakmai tevékenységekben a legnagyobbak a fizetések – írta az MTI.

(Borítókép: Papajcsik Péter/Index)

Rovatok