Index Vakbarát Hírportál

Döntött az MNB, marad a stratégia

2022. augusztus 25., csütörtök 10:12

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a korábbival megegyezően továbbra is 10,75 százalékos kamat mellett tartja az egyhetes betéti tenderét. Tehát a jegybank nem szigorít most. A jövő héten ülésezik a Monetáris Tanács, ezt követően az irányadó kamat is emelkedhet.

Csütörtök reggel ismét 10,75 százalékos irányadó kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét a jegybank. Ez megegyezik az MNB korábbi kommunikációjával:

csak akkor választják el ismét egymástól az alapkamatot és az egyhetes rátát, ha az feltétlenül szükséges.

A Monetáris Tanács jövő héten kedden, azaz augusztus 30-án fog ülésezni. Akkor feltehetően tovább fogják emelni az alapkamat mértékét. Virovácz Péter, az ING vezető makroközgazdásza ezzel kapcsolatosan lapunknak azt mondta, hogy most „rezgett a léc a forintárfolyam miatt. Jövő héten viszont nincs mese, és folytatni kell a kamatemelési ciklust, muszáj szigorítania az MNB-nek. A gazdaság alapvetően jó erőben van, és ez tolja fel az inflációt. Ráadásul magasabb lett a vártnál az infláció, szép lassan eljuthatunk az év végére a 20-22 százalékos inflációs mutatóhoz. Ezek miatt kedden szerintem legalább 100 bázisponttal emelni fogja a jegybank az alapkamatot.”

Maradnak a tervek

Az ING makroközgazdásza szerint „túl sok pénz van most a rendszerben, így elképzelhető, hogy a likviditást is csökkenteni kell” valamilyen más intézkedéssel.

Egyelőre nem várható változás a jegybank stratégiájában, erre legkorábban szeptember végén lehet mód, amikor friss inflációs jelentés is készül. A 10 százalék feletti magyar kamatszint egyértelműen kiemelkedik a régióban.

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok