Index Vakbarát Hírportál

Magyarország megerősítené kapcsolatát a hatalmas olajtartalékokkal rendelkező Kazahsztánnal

2022. augusztus 26., péntek 06:01

Zhanibek Abdrashov, Kazahsztán magyarországi nagykövete Stifter Ádámmal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium újonnan kinevezett helyettes államtitkával találkozott, a két ország közti gazdasági kapcsolat megerősítése érdekében.

A felek megvitatták a nemzetközi napirenden szereplő aktuális kérdéseket, a kazah–magyar kapcsolatok jelenlegi helyzetét és kilátásait politikai, kereskedelmi, gazdasági, kulturális és humanitárius szférában, valamint a nemzetközi szervezetek keretein belüli együttműködést. 

Különös hangsúlyt fektettek a kereskedelmi, gazdasági és befektetési együttműködésre. Magyarország és Kazahsztán 2022 első félévében 26 milliárd forintnyi értékben bonyolított le kereskedelmet, a kazah piacon pedig nagy számban lehetett magyar termékekre bukkanni. A közvetlen magyar befektetések mértéke az elmúlt 16 évben 270 millió dollárt tett ki a kazah gazdaságban – írja a Kazinform.

Idén már harminc éve, hogy Magyarország és Kazahsztán lefektette a diplomáciai kapcsolatuk alapjait, ezt ünnepelvén nyilatkozta a két diplomata, hogy a jövőben is tovább kívánják erősíteni ezt a kapcsolatot.  

A megbeszéléseket követően a diplomaták megerősítették elkötelezettségüket a két ország közötti stratégiai partnerség további erősítése mellett, és bíznak a kazah–magyar kapcsolatok széles körű továbbfejlesztésében. Arról nem nyilatkoztak, hogy az energiaügy szóba került-e a két diplomata találkozóján. 

Rovatok