Index Vakbarát Hírportál

Medvegyev szerint Európában a gáz ára év vége előtt elérheti az ötezer eurót

2022. augusztus 28., vasárnap 16:45

Az európai gázárak év vége előtt elérhetik az ötezer eurót – közölte Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke vasárnap.

„Az Európai Unió állam- és kormányfőinek. Most, hogy a gáz ezer köbméterenkénti ára 3500 euróra emelkedett, kénytelen vagyok azt mondani, hogy 2022 végére 5000 euróra is emelkedhet ez az ár. Üdvözlettel” – olvasható Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök Telegram-csatornáján. 

A Gazprom, Európa legnagyobb földgázszállítója augusztus tizenhatodikán közölte, hogy az európai gázárak további hatvan százalékkal, ezer köbméterenként több mint négyezer dollárra emelkedhetnek télen. Ennek oka, hogy a nyugati szankciók hatására tovább csökkent a vállalat saját exportja és termelése. 

Az európai spotgázárak elérték a 2500 dollárt (ezer köbméterenként). Óvatos becslések szerint ha ez a tendencia folytatódik, az árak télen meghaladják a négyezer dollárt ezer köbméterenként

– közölte akkor a Gazprom

A holland nagykereskedelmi gázárak tavasszal minden idők legmagasabb szintjét érték el, megawattóránként (MWh) közel 335 eurós árat. Azóta csökkentek, kedden 226 euró/MWh körül voltak, de továbbra is jóval magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, amikor 46 euró/MWh körül mozogtak.

Amint azt az Index is megírta: az orosz vállalat karbantartás miatt augusztus végén 3 napra leállítja még annak a kevés földgáznak a továbbítását is, amit mostanság engedett az Északi Áramlat 1 vezetéken.

(Borítókép: Dmitrij Medvegyev. Fotó: Dmitrij Asztahov / MTI / EPA)

Rovatok