Index Vakbarát Hírportál

Áram nélkül maradhatnak a britek télen, akkumulátorokkal küzdenének az energiaválság ellen

2022. augusztus 28., vasárnap 18:51

Egy szakértő szerint elképzelhető, hogy a gázhiány miatt hosszabb vagy rövid időre áram nélkül maradnak a brit háztartások – írja a Bloomberg.

Az európai kormányok már most, a nyáron is számos lépéssel elkezdtek készülni a télen várható, kontinentális szintű energiaválságra. Legutóbb az Európai Unió soros elnöksége hívott össze egy rendkívüli értekezletet ezzel kapcsolatban.

A Bloomberg szerint egy brit szakértő nemrég azt valószínűsítette, hogy a válság miatt a brit háztartások egy időre áram nélkül maradhatnak a télen. David Cox, a London Energy Consulting vezérigazgatója azt mondta:

a téli gázhiány olyan súlyos lehet, hogy az már az áramszolgáltatást is veszélyeztetheti.

Szerinte ez azért következhet be, mert ha kifogynak az elégethető gázból, akkor az áramtermelést sem fogják tudni folytonosan fenntartani. Mindeközben megjegyezte, hogy az előző télen az Egyesült Királyságban termelt áram 40 százalékát gázégetés útján állították elő. 

Ha nem lesz gáz, akkor muszáj lesz lekapcsolni a villanyt, és nem lesz áramszolgáltatás [...]. Ha ez a tél hideg, az átlagosnál hidegebb lesz, akkor nagyon komoly bajban leszünk

– fogalmazott, hozzátéve azt is, hogy szerinte a brit politikai vezetés nem veszi elég komolyan a problémát, és hogy a kormánynak nagyobb mértékben kellene segítenie pénzügyileg az embereket ahhoz, hogy átvészeljék az idei telet.

A britek többek közt amiatt is nehéz helyzetbe kerülhetnek, mert könnyen lehet, hogy még Norvégiából is az eddiginél kevesebb áramot kapnak majd.

Ezzel próbálhatják meg pótolni a kieső energiát

Szintén a Bloomberg készített egy összeállítást arról, hogy a britek milyen módszerekkel próbálhatnak meg energiát elraktározni azért, hogy túléljék a válságot. Az egyik eszközt ehhez az óriás méretű lítiumion-akkumulátorok jelentik, amelyek lényegében a mobiltelefonokban található akkuk nagyobb változatai. 

Ezek előnye, hogy amikor kedvező az időjárási helyzet – és a szél- vagy naperőművekben sok energiát tudnak termelni –, akkor könnyen feltölthetőek, és az energiahiányos időszakban bevethetőek. A hátrányuk viszont az, hogy a kapacitásuk csak rövid időre elég, ha több napig nem fúj a szél, és energiahiány van, akkor lemerülnek.

Az akkumuláturokon kívül a walesi és skóciai hegyekben is van néhány víztározó, amelyből szükség esetén vizet engedhetnek le, és turbinákkal energiát termelhetnek. A probléma az, hogy ezeknek a kapacitása, felhasználhatósága is erősen korlátozott.

Az egyik újszerű technológia a levegő cseppfolyósítása elektromos áram segítségével. A cseppfolyósított levegőt energiahiány idején elégethetik, és az ismét gázzá alakuló anyag meghajtja a turbinákat. Manchesterben már készül egy ilyen létesítmény, a probléma viszont az, hogy ennek a technológiának nagy a költsége, sokkal nagyobb például még a lítiumion-akkumulátoros megoldásnál is (legalábbis rövid távon biztosan). 

(Borítókép: Kirill Kudryavtsev / AFP)

Rovatok