Index Vakbarát Hírportál

Bajban a logisztikai szektor a dráguló energia és a megugró infláció miatt

2022. augusztus 29., hétfő 13:51

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége szerint nem tudják kitermelni a többszörösére dráguló energia, a megugrott infláció, valamint a hónapról hónapra növekedő bérek költségeit a logisztikai szolgáltatók.

Az árnyomást csak a szolgáltatási díjak emelésével tudják mérsékelni. A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) ezért azt javasolja a piaci szereplőknek, hogy a szolgáltatási biztonság fenntartása érdekében hónapról hónapra számolják el a többlet-energiaköltségeket az ügyfelekkel – derült ki a szövetség sajtóközleményéből. Az energiaárak korábban elképzelhetetlen csúcsokat döntenek Európa-szerte, ez pedig egyre jelentősebb részt fejt ki a vállalkozások összköltségeiben.

A számítások szerint egy hűtött raktár esetén a kiadások körülbelül negyedét adja az energiafelhasználás.

Az előrejelzések és az energiabeszerzési tárgyalások alapján további jelentős drágulásra és kiszámíthatatlan piaci helyzetre kell készülni.

Az energiaárak a piacok minden szegletét átírják

A Logisztikai Szövetség szerint súlyos következményei vannak a megváltozott világgazdasági helyzetnek a logisztikában. Már tíz százalékot is meghaladó infláció növeli a költségeket, és elengedhetetlenné teszi a béremelést. A logisztikai szolgáltatók előre éves vagy akár többéves szerződéseket kötöttek a partnereikkel, ezért a megnövekedett terheiket maguknak kellene kigazdálkodniuk. 

A többszörösére dráguló energia szintén egyre súlyosabb helyzetbe hozza az ágazatot. 

A megugró árak egyes esetekben kilátástalan helyzetbe hozták a raktárlogisztikai szolgáltatókat – az energia jelentős tétel az összköltségeikben. Az MLSZKSZ felmérése szerint egy hagyományos raktár szolgáltatási díjának az energiaigénye átlagosan 10 százalék, egy temperálást igénylő raktár esetében akár 20 százalék is lehet. Egy hűtőraktár esetében pedig még ennél is magasabb ez az arányszám, itt 25-30 százalék. Ezek az arányok minden cég esetében egyediek, így az árakat ennek megfelelően szükséges a szolgáltatási szerződésbe foglalni – az MLSZKSZ szerint.

Míg korábban alapvetően kínálati piac érvényesült, mára a szövetség tapasztalata szerint elsősorban a kockázatok minimalizálása a cél. Az MLSZKSZ a jelenlegi tárgyalások alapján úgy kalkulál, hogy a gáz várhatóan tíz-tizenkétszerese, az áramár pedig nyolc-tízszerese lesz a 2021-es áraknak.

Vannak megoldások a kialakult helyzetre

A szövetség a szolgáltatási biztonság fenntartása érdekében azt tanácsolja tagjainak, hogy megbízói szerződéseiket egészítsék ki egy energiaklauzulával. Ebben pontosan rögzítsék a havonta változó pluszköltségek elszámolási metodikáját. Azt javasolják, hogy

a gáznál a holland TTF vagy az osztrák CEGH VTP energiatőzsde másnapi jegyzésárainak előző havi átlagárához viszonyítsák az elszámolóárat. Az áramnál pedig a budapesti HUDEX energiatőzsde lehet szerintük a viszonyítási alap.

Hiszen mindegyik jegyzésára nyilvános, referenciaként elfogadott. Fülöp Zsolt, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy „a keletkezett többletterhet a logisztikai szolgáltatók nem tudják kigazdálkodni. Az energiaellátás biztosítása és az üzletmenet stabilitása érdekében legalább a drasztikus költségnövekedés egy bizonyos részének meg kell jelennie a szolgáltatói árakban. Ezt szolgálja a szerződésekbe bekerülő, az energiapiaci folyamatokat átláthatóan követő indexálás. Ennek hiányában a raktározási szolgáltatás olyan mértékű veszteséget szenvedne el, amely ellehetetlenítené a működést, és már rövid távon kockázatot okozna a szolgáltatás fenntartásában” – derült ki az MLSZKSZ sajtóközleményéből, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy már ettől az évtől érdemes alkalmaznia az indexálást.

(Borítókép: Krizsán Csaba / MTI)

Rovatok