Index Vakbarát Hírportál

Debrecen is átáll a zöld tömegközlekedésre

2022. augusztus 30., kedd 14:33

A közösségi közlekedés igénybevételére kell ösztönözni a lakosságot, ezáltal csökkenthető a károsanyag-kibocsátás – mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) államtitkára kedden Debrecenben, ahol tizenkét elektromos városi autóbuszt helyeztek üzembe a Zöld Busz Program támogatásával.

Debrecenben üzembe helyeztek tizenkét elektromos buszt. Az intézkedésről Steiner Attila, a TIM államtitkára kiemelte: az ország kőolaj- és földgázkitettsége miatt nagy szükség van a megújuló energiakapacitások kihasználására. Hozzátette, hogy a zöldbuszok üzemeltetése kilométerenként hatvan-hetven forinttal olcsóbb, és megtérülésük is gyorsabb.

Felértékelődött az elektromos járművek szerepe

A tizenkét méter hosszú, háromajtós, alacsony padlózatú, klimatizált és akadálymentesített buszok egy töltéssel 315 kilométert képesek megtenni alacsony károsanyag-kibocsátás mellett.

Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester hangsúlyozta, hogy

napjainkban, amikor nyolcvan százalékkal nőtt a hagyományos üzemagyag beszerzési ára, felértékelődik az elektromos közlekedés előnye.

A járművek beszerzéséről Papp László az MTI szerint elmondta: 2,2 milliárd forintba kerültek, de ez az összeg 14 töltőállomás kiépítését is tartalmazza.

A polgármester beszédéből kiderült, idén harminc szóló és tíz csuklós autóbusz mellett a most átadott tizenkét elektromos busszal összesen 52 vadonatúj buszt állítottak üzembe Debrecenben.

Rovatok