Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok legnagyobb reménysége: a zöldenergia

2022. augusztus 31., szerda 15:58

Egy tanulmány szerint tovább bővülhet a nap- és a szélerőművek száma a tengerentúlon, és az évtized végére az amerikai villamosenergia-ellátás nagy részét a zöldenergia fedezheti majd.

Egy új kutatás szerint a megújuló energia példátlan fellendülést mutathat az Egyesült Államokban az első klímatörvény nyomán, aminek következtében az évtized végére várhatóan megduplázódik a nap- és a szélenergia-projektek kapacitása, olyannyira, hogy a teljes amerikai áramellátás legnagyobb részét fedezheti majd.

Az inflációcsökkentési törvény néven ismert jogszabály elfogadása elősegíti, hogy az Egyesült Államok az energiagazdaság élvonalába kerüljön – jósolják a szakértők –, és ezzel versenybe szálljon Kínával a napelemek és szélturbinák gyártásában, illetve telepítésében – írja a Guardian.

Az Energy Innovation kutatócég elemzése szerint a törvényjavaslatban szereplő, 370 milliárd dolláros éghajlatváltozási kiadásban szereplő adójóváírások 2030-ig megduplázzák a telepített szél- és napenergia kapacitását. Ez a többletforrás lehetővé teheti, hogy a tiszta villamos energia 

az Egyesült Államok teljes energiaellátásának akár 85 százalékát is biztosítsa.

„Ez a törvényjavaslat sokkal olcsóbbá teszi majd a villamos energia előállítását  hihetetlen mennyiségű nap- és szélenergia fog a rendelkezésünkre állni”  mondta Robbie Orvis, az Energy Innovation vezető elemzője.

A Fehér Ház szerint a törvény az évszázad közepére akár 1,9 milliárd dollárt is megtakaríthat az országnak, mivel csökkenni fog ezáltal a rendkívüli hőség, az áradások, az aszály és az erdőtüzek okozta halálesetek száma, valamint az ezekből következő anyagi károk. Joe Biden történelmi pillanatnak nevezte a törvényjavaslatot.

Rovatok