Index Vakbarát Hírportál

A svájciakat takarékosságra ösztönzik, a svéd kormány átvállalja a rezsiköltségek egy részét

2022. augusztus 31., szerda 17:42 | aznap frissítve

A svájci kormány energiamegtakarítási kampányt indított, amellyel takarékosságra ösztönözné a lakosságot és a vállalatokat, a svéd állam pedig jelezte, hogy télen átvállalja a háztartások és a vállalkozások emelkedő energiaköltségeinek egy részét.

A svájci kormány azt szeretné, hogy minél több ember döntsön önkéntes alapon a takarékosság mellett, továbbá az a célja, hogy megelőzze a gáz- és áramhiány kialakulását – közölte az MTI a kormánynyilatkozat alapján.

A kampány mottója ez lett: „Szűkös az energia, ne pazaroljuk el!”

A jövő áprilisig tartó kampány a svájci állami és a magánszektor több mint negyven résztvevőjének támogatásával indul. Plakátokon, internetes oldalakon és a közösségi médiában spórolási tippeket osztanak meg, amelyeket kisebb odafigyeléssel bármely vállalkozás vagy háztartás be tud tartani. Idetartozik többek között a fűtés csökkentése vagy lekapcsolása, ha elhagyják a lakást, a kevesebb forróvíz használata vagy az elektronikai eszközök kikapcsolása és a lámpák leoltása, ha nem használják.

Svájc múlt héten önként csatlakozott az Európai Unió által kezdeményezett 15 százalékos gázmegtakarítási programhoz, mivel az ukrajnai háború miatt télen esetleg gázhiány alakulhat ki.

A svájci kormány júniusban mutatta be a télre várható potenciális gázhiányra készített tervét. Ebben közölte, hogy végső esetben, ha minden más intézkedés eredménytelennek bizonyulna, a gázfelhasználást arányosan szabályoznák. 

Egyes térségekben az energiatakarékosság jegyében akár négyórás áramszünetet is elrendelhetnek.

Svájcnak viszonylag alacsony a gázigénye: a kormány által közzétett adatok szerint a gáz Svájc teljes energiafogyasztásának mindössze 15 százalékát teszi ki. A gáz kevesebb mint felét (42 százalékot) a háztartások fűtésére, a többit pedig az iparban, a szolgáltatói és a közlekedési ágazatban használják.

A svéd állam átvállalja az emberek rezsiköltségeinek egy részét

A svéd kormány szerdán közölte, hogy a korábban vártnál nagyobb költségvetési kerettel rendelkezik majd, így télen a háztartások és a vállalkozások emelkedő energiaköltségeinek egy részét átvállalja.

Arra számítunk, hogy kilencvenmilliárd svéd korona áll majd a kormányzat rendelkezésére, hogy enyhítse az emberek számára az idei rekordmagas áramárak okozta többletköltségeket

– idézi Mikael Damberg svéd pénzügyminiszter nyilatkozatát a Reuters.

A svéd kormány készül a szeptemberi választásokra: augusztus elején bejelentette, hogy mintegy hatvanmilliárd koronát különít el a vállalatok és a háztartások idei támogatására. Damberg elmondta: a Svenska kraftnät hálózatüzemeltető jelzése szerint a támogatásra szánt bevételük 2022-ben és jövőre harmincmilliárd koronával magasabb lesz ahhoz az összeghez képest, mint amit néhány hónappal ezelőtt becsültek.

Ez azt jelenti, hogy a teljes támogatás akár ötször nagyobb lehet, mint a tavalyi áramár-kompenzáció során kifizetett támogatás

– közölte a tárcavezető.

Rovatok