Index Vakbarát Hírportál

Két új elnökhelyettese is lesz az energiahivatalnak

2022. augusztus 31., szerda 12:01

Két új elnökhelyettest nevezett ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke, Horváth Péter János. A kinevezések szeptember 1-től hatályosak.

Szeptember 1-jei hatállyal két új elnökhelyettest is kinevezett Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke – tájékoztatta a MEKH szerkesztőségünket.

A közlemény szerint a jövőben a hivatal energetikai elnökhelyettesi pozícióját Kovács Pál tölti be, míg Klimits Levente operatív elnökhelyettesként folytatja munkáját.

Előbbi a hatóság energetikai ágazatainak (földgáz, villamos energia és távhő) irányításáért felel.

Kovács Pál pályafutását a Paksi Atomerőműnél kezdte műszaki területen, dolgozott az OECD Atomenergia Ügynökségénél szakértőként, 2010-től pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkári, majd államtitkári posztját töltötte be.

2014-től visszatért Paksra, ahol vezérigazgatói tanácsadóként, majd a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter kabinetfőnökeként dolgozott. 2018 és 2019 között az MVM Zrt. nukleáris igazgatói és a Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatósági elnöki posztját is betöltötte, 2019-től 2022-ig pedig a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár volt.

Klimits Levente 2020 óta tölti be a MEKH elnöki kabinet igazgatói posztját. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezető stratégiai szakértőjeként a földgáz üzletágért felelt, majd az NKM Nemzeti Közművek Zrt. osztályvezetőjeként dolgozott. Vezérigazgatóként vezette az NKM Optimum Zrt.-t, majd a MEKH-hez való csatlakozása előtt az NKM Nemzeti Közművek Zrt. és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. felső vezetői tanácsadójaként tevékenykedett.

A jogszabályok szerint a MEKH elnöke legfeljebb öt elnökhelyettest nevezhet ki, akiknek hét évre szól a megbízatása.

Rovatok