Index Vakbarát Hírportál

Döntött a kormány: kevesebb áramot lehet hatósági áron kapni Romániában

2022. szeptember 1., csütörtök 21:46

A román kormány szerint így is a háztartások 98 százalékét védik meg a drágulástól. Még így is bőkezűbb a havi keret, mint a magyar.

A román kormány módosította csütörtökön az energiaárak korlátozásáról szóló, tavasszal kiadott rendeletét, és az eddigi 300 kilowattóra helyett 255 kilowattórában határozta meg azt a havi villamosenergia-fogyasztást, ameddig a kilowattóránként 0,80 lejes (66 forintos) ársapkával védi a lakossági fogyasztókat a piaci áraktól. Ez a hatályos magyar szabályozás szerinti kedvezményesen megvehető havi 210 kilowattórás fogyasztási keretnél bőkezűbb ugyan, viszont árban egyáltalán nem mondható kedvezőnek, mivel nálunk a nappali áramra 36 forintos kilowattóránkénti ár érvényes. A kedvezményes keret felett fogyasztott mennyiségért már 70 forintot számláznak majd.

A román miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a hatósági energiaárak rendszerét 2023 augusztusáig meghosszabbították. Szerinte a módosításokkal a háztartások 98 százalékát megvédik az energia drágulásától.

Az új román villamosenergia-árszabályozás szerint havi 100 kilowattóra fogyasztásig továbbra is a kilowattóránként 0,68 lejes árkorlátozást alkalmazzák, azokban a háztartásokban pedig, amelyek tavalyi havi fogyasztási átlaga 100 és 300 kilowattóra közé esett, ezentúl 100 és 255 kilowattóra között 0,8 lejt számlázhatnak a szolgáltatók kilowattóránként. A kis- és középvállalkozások (kkv) és közintézmények esetében érvényben marad a kilowattóránként 1 lejes ársapka, de csak a tavalyi fogyasztásuk 85 százalékáig – írta az MTI. 

Az intézkedés indoklásában az Európai Bizottság 15 százalékos önkéntes energiatakarékossági rendeletére hivatkoztak. Virgil Popescu energiaügyi miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón elmagyarázta: az árkorlátozásra jogosultak köre valójában nem változik, a fogyasztási küszöb 15 százalékos – 300-ról 255 kilowattórára történő – csökkentésével viszont „bátorítani akarják azt az önkéntes takarékosságot”, amelyet az Európai Bizottság kezdeményezett júliusban.

Akik túllépik az ársapkarendeletben meghatározott fogyasztási küszöböt, azoknak a most már 1,25 lej körüli piaci árat kell fizetniük az elhasznált villanyáram kilowattórájáért.  

A földgáz esetében a lakossági fogyasztóknak továbbra is 0,31, míg a jogi személyeknek 0,37 lejt kell fizetniük minden elhasznált kilowattóra energiáért, amennyiben tavalyi gázfogyasztásuk nem haladta meg az 50 ezer megawattórát.

A csütörtökön elfogadott sürgősségi rendelettel a román kormány többletforrásokat is akar biztosítani az energiaár-kompenzációhoz, és – Nicolae Ciuca miniszterelnök szerint – meg akarja fékezni a nyerészkedést, az energiaárak mesterséges felverését. Ennek érdekében, miként Adrian Caciu pénzügyminiszter fogalmazott: nem „szolidaritási adót”, hanem „hozzájárulást” fizettet az energiapiac szereplőivel egy „energiaátmeneti alapba”. Másfelől az állam most már csak megawattóránként 1300 lejes árig téríti meg az energiaszolgáltatók számára a piaci árak és a rendeletileg szabályozott fogyasztói árak közti különbözetet.

A sürgősségi kormányrendeletet elvileg szeptember elsejei hatállyal kell alkalmazni, de csütörtök estig még nem jelent meg a hivatalos közlönyben.

Rovatok