Index Vakbarát Hírportál

Válságtámogatást kapnak az agrárvállalkozók

2022. szeptember 1., csütörtök 11:54

Azok az agrárvállalkozók, akik az ukrajnai háború miatt nehéz helyzetbe kerültek, 35 ezer eurónak, a feldolgozók, forgalmazók, erdő- és vadgazdálkodók pedig legfeljebb 400 ezer eurónak megfelelő támogatást igényelhetnek – olvasható a szerda este megjelent Magyar Közlönyben.

A támogatás összege akár a 400 ezer eurónak megfelelő összeget is elérheti – olvasható a Nagy István agrárminiszter által jegyzett, szerdán este megjelent rendeletben. Ez a napi árfolyamtól függően akár 160 millió forint is lehet.

A vissza nem térítendő támogatást azok a vállalkozások vehetik igénybe, amelyek az ukrajnai háború miatt gazdasági nehézségekkel néznek szembe, illetve elsődleges mezőgazdasági termelést, elsődleges mezőgazdasági termék feldolgozást, forgalmazást, valamint élelmiszer-feldolgozást, erdő-, vad- vagy halgazdálkodást végeznek.

Az agrártermelők és a halgazdálkodók által igényelhető támogatás vállalkozásonként legfeljebb 35 000 euró, a feldolgozók, forgalmazók, erdő- és vadgazdálkodók által igényelhető támogatás pedig legfeljebb 400 000 euró lehet. Azok, akik többféle tevékenységet is folytatnak, nagyobb támogatásra jogosultak. A hivatal az idei év végéig határoz a támogatásokról. 

Ugyanakkor az a vállalkozás nem részesülhet a válságtámogatásban, amelyiket az európai uniós jogi aktusokban meghatározott, „az orosz–ukrán konfliktusra tekintettel bevezetett” szankció sújtja. 

A mezőgazdasági termékek feldolgozását és forgalmazását végző vállalkozás számára feltétel, hogy ne adja tovább a támogatást a mezőgazdasági termék elsődleges termelőjének részére, illetve ne az elsődleges termelőktől beszerzett vagy az érintett vállalkozások által forgalomba hozott termékek ára vagy mennyisége határozza meg a támogatás mértékét. 

Annak érdekében, hogy az eljárás rövidebb és egyszerűbb legyen, a miniszter több más, támogatásról szóló rendeletet is módosított. 

(Borítókép: Gépekkel vágják és takarítják be az őszi árpát Hajdúszoboszló határában 2022. június 26-án. Fotó: Oláh Tibor / MTI)

Rovatok