Index Vakbarát Hírportál

Kevesen tudják, hogy a kormányablakokban is lehet gázártámogatást kérni

2022. szeptember 3., szombat 15:08

Gázártámogatást is lehet kérni a kormányablakokban, hívta fel a figyelmet a sonline.hu. A gázfogyasztási kedvezményre a legalább három kiskorú gyermeket nevelő szülő jogosult, de az nem jár automatikusan, tehát igényelni kell.

A kitöltött kérelemhez a fogyasztói szerződés másolatát, egy számlát és egy befizetési bizonylatot kell csatolni. Lényeges pont, hogy a fogyasztói szerződés és a számla az igénylő nevére szóljon. A kormányablakok a kérelmeket befogadják, és egy napon belül elektronikus úton a Magyar Államkincstárhoz továbbítják.

A háromgyerekesek esetében az éves 1729 köbméteren túl további 600, négygyermekesektől felfelé pedig minden gyermek után még 300 köbméterrel emelkedik a kedvezményes sávhatár. Vagyis a nagycsaládos kedvezményes sávhatárig köbméterenként 102 forintot kell fizetniük, a piaci ár, az 1020 forint tizedét.

A nagycsaládosok mellett az elektromos gyógyászati segédeszközt használók (pl. mozgássérültek) is áramkedvezményre jogosultak, amelyet a kormányablakban igényelhetnek. A kedvezményre jogosult minden olyan ember, aki vagy akivel egy háztartásban élő személy naponta használ ilyen segédeszközt.

A kérelem benyújtásakor – új felhasználási hely esetén – igazolni kell a szolgáltatásra vonatkozó szerződéses jogviszonyt, vagy ha már történt számlakibocsátás, a kérelem benyújtása előtt kézhez kapott utolsó számla teljesítését, írja a sonline.hu.

Érkeznek az első számlák

A magyar kormány júliusban egy hét pontból álló intézkedéscsomagot fogadott el, ami augusztusban lépett életbe. Ebben fogalmazták meg, hogy a csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. 

A bejelentést követően napokig csak találgatni lehetett, pontosan hogyan fog megváltozni az eddigi védett ár, majd nyilvánosak lettek a részletszabályok, az internetet ellepték a különböző rezsikalkulátorok. Arról, hogy érkeznek az első számlák, és van olyan cég, amely az eddigi 250 ezer forint helyett már 1,3 millió forintot fizet a villanyért, ebben a cikkünkben írtunk.

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok