Index Vakbarát Hírportál

A kötelező nyaralástól bajosan lehet megszabadulni

2022. szeptember 5., hétfő 07:49

Sokan megelégelik az üdülési jogokkal kapcsolatos anyagi terheket, kötöttségeket, ám eladóként nincs könnyű dolguk ezen a különös piacon. A szakértők körültekintésre intenek.

A hagyományos üdülési jog megvásárlásával a vevő jogosultságot szerez arra, hogy egy évnél hosszabb idő alatt legalább két időszakon át igénybe vegyen egy vagy több szálláshelyet – így definiálja az Európai Unió hivatalos weboldala az idegen szóval „timeshare” néven emlegetett nyaralási formát.

Lemondhatatlan kényeztetés

Csakhogy az üdülési jog megvétele előre nem látható problémák egész sorát zúdíthatja a vevő nyakába – figyelmeztetnek ugyanott, és ezzel cseng egybe az az eset is, amelyről a SONLINE Somogy Megyei Hírportál számol be.

Eszerint az újság egyik olvasója egyszerűen nem tudja lemondani az üdülési jogát. 

A kaposújlaki Novák Istvánné közel két évtizede, 2003-ban családjával vásárolt üdülési jogot egy keszthelyi szállodában. Akkor egy összegben 400 ezer forintot fizetett ki, és minden év elején meg kellett újítani a jogot, ami évi 40 ezer forint befizetésével járt. Sokáig zavartalanul pihentek így a Balatonnál, ám később a nyugdíjas asszony férje már nehezen mozgott, ezért nem vállalkozott az egyhetes pihenésekre. A házaspárnak így aztán elment a kedve az utazástól, és úgy döntöttek, hogy megszabadulnának a 93 évre szóló, örökölhető és átruházható üdülési lehetőségtől. 

Ám kiderült, hogy korántsem megy ez olyan könnyen, hiszen a problémák rögtön ott kezdődnek, hogy nem tudják elérni az üdülési jogot értékesítő céget. Sőt, lemondás helyett levelet kaptak arról, hogy idén megemelték az évi megújítási díjukat, illetve később arra biztatták őket, hogy a lemondás feltételeiről közjegyzőnél tájékozódjanak. A házaspár ekkor megelégelte az áldatlan hercehurcát, és úgy döntött, átruházná az üdülési jogát, csakhogy arra nem akad jelentkező. 

A közösségi oldal a vevők Mekkája

Sokan járnak így. Az egyik közösségi oldalon például valóságos szabadpiaca van az időmegosztós nyaralásoknak. Ötezer követőt számol az a nyilvános adásvételi csoport, amelyben belföldi és külföldi lehetőségek egyaránt tömegével fellelhetőek, de a piacon főleg az eladni szándékozók képviseltetik magukat.

Tanulmányozni kell a megkötött szerződést, és annak is utána kell nézni, hogy ki áll a háttérben, mert a tulajdonosok változhatnak ennyi idő alatt

– hívta fel a figyelmet az ügyről nyilatkozó kaposvári ügyvéd, Fóris Kálmán. Lemondáskor ugyanis a cégek gyakran azt szeretnék elérni, hogy a lemondó hozzon maga helyett egy másik igénylőt az üdülési jogra. Márpedig általánosságban kijelenthető, hogy a hosszú időre létrejött szerződéseknél később adódhatnak olyan helyzetek, amikor változtatni szeretnének, de lemondáskor az a kérdés, hogy a felek hogyan számolnak el, és az eddigi befizetések fedezték-e az üdülőben töltött időszakok ellenértékét. 

Óvintézkedések garmadájára figyelmeztetnek a szakértők

A Gazdasági Versenyhivatal néhány hónapja az üdülési jogot eladóknak és vásárlóknak azt javasolta, hogy minden ajánlat esetén alaposan tekintsék át a felkínált feltételrendszer részleteit, szerződéskötés előtt pedig alaposan tájékozódjanak az érintett vállalkozások megbízhatósága és fogyasztói értékelése felől. 

Fontos továbbá, hogy a fogyasztók a személyes találkozókon se engedjenek az esetleges nyomásgyakorlásnak, és minden esetben megfontolt, tudatos döntést hozzanak. 

Az Európai Unió Your Europe oldala pedig pontokba gyűjtötte, milyen óvintézkedéseket érdemes tenni: 

(Borítókép: Czeglédi Zsolt/MTI)

Rovatok