Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Erdős Tibor

2022. szeptember 6., kedd 17:31

Kedden meghalt Erdős Tibor Széchenyi-díjas akadémikus és közgazdász, az infláció és a gazdasági növekedés kérdéseinek kutatója, aki korábban a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke is volt.

Életének 95. évében meghalt Erdős Tibor Széchenyi-díjas közgazdász, akadémikus, a Magyar Közgazdasági Társaság korábbi elnöke, az infláció és a gazdasági növekedés kérdéseinek kutatója – írja a szervezet saját honlapján.

Erdős Tibor 1952-ben szerzett közgazdászdiplomát, majd az egyetem politikai gazdaságtan tanszékének oktatója lett. Tanári kinevezést 1969-ben kapott. 1975-ben az MTA Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos tanácsadójaként kezdett el dolgozni, később kutatóprofesszori megbízást kapott.

Kutatási területei közé tartozott kezdetben a gazdasági növekedést meghatározó tényezők vizsgálata, valamint a fenntartható gazdasági növekedés és a tőkés gazdasági ciklus elemzése.

1975 után a magyar gazdasági növekedés problémáival, a gazdaságpolitika növekedési hatásával, az infláció elméletével és a monetáris szabályozás elméleti kérdéseivel foglalkozott. 1998-ban vonult nyugdíjba.

(Borítókép: Erdős Tibor 1999. március 15-én. Fotó: Kovács Attila/MTI)

Rovatok