Index Vakbarát Hírportál

Financial Times: Orbán Viktor miatt a legalacsonyabb a gáz ára Magyarországon

2022. szeptember 7., szerda 12:37 | aznap frissítve

Az angol lap szerint Orbán Viktor egyedi orosz szerződéseinek köszönhető, hogy Európán belül Magyarországon kell a legalacsonyabb háztartási gázköltségeket fizetni.

A Financial Times megvizsgálta, hogy hogyan viszonyulnak a háztartási energiaszámlák Európában az egyes tagállamok között. A hosszú elemzés utolsó bekezdésében kifejtették, hogy

Magyarországon a háztartási gázköltségek messze a legalacsonyabbak. Annak ellenére, hogy más EU-tagok bírálják a (magyar kormány – a szerk.) Moszkvával való kapcsolatát

A lap kifejti, hogy Orbán Viktor miniszterelnök számos olyan megállapodást kötött Oroszországgal, amely alacsonyabb árú gázszállításokat biztosít.

Európa nem áll jól

Az elemzés érinti, hogy a brit háztartások átlagos villamosenergia-ára legalább 30 százalékkal magasabb, mint sok európai szomszédjánál, valamint azt is, hogy az egész kontinens egy energiaválságot él át, amelyet az Oroszországból érkező olaj- és gázáramlás csökkenése okoz. Ám az elemzések szerint ennek a háztartásokra gyakorolt közvetlen hatása az egyes országok energiaszerkezetétől igen eltérően függ.

Megjegyzik: a villamos energia ára azonban várhatóan egész Európában emelkedni fog ezen a télen, mivel a magas gázárak továbbra is átgyűrűznek az energiapiacra, miközben a más forrásokból származó energiaellátás csökken, például a franciaországi atomerőművek széles körű karbantartási problémái és a vízenergiát sújtó száraz időjárási viszonyok miatt.

(Borítókép: Orbán Viktor Moszkvában 2022. február 1-jén. Fotó: Kremlin Press Office / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok