Index Vakbarát Hírportál

Megemelte irányadó kamatát a lengyel jegybank

2022. szeptember 7., szerda 19:38

A lengyel jegybank monetáris politikai tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra megemelte az irányadó kamatot.

A lengyel jegybank tavaly október óta a tizenegyedik, a 2022-es év eleje óta pedig a nyolcadik kamatemeléséről döntött. A referenciakamat tíz hónapja még 0,1 százalékon állt, legutóbb júliusban emelték az alapkamatot 50 bázisponttal.

A betéti kamatot 6 százalékról 6,25 százalékra, a lombardkamatot 7 százalékról 7,25 százalékra, míg a leszámítolási kamatot 6,55 százalékról 6,80 százalékra emelték.

A lengyel jegybank kamatdöntő ülését alig egy héttel az augusztusi inflációs adatok publikálását követően hívták össze. 

A múlt hónapban a fogyasztói árak éves növekedési üteme – minden várakozást felülmúlva – a júliusi 15,6 százalékról 16,1 százalékra nőtt, elsősorban a nyersanyag és az energia árának megemelkedése miatt.

A jegybankárok szerint a szigorítás célja az inflációs várakozások visszafogása és a középtávú inflációs cél biztosítása. A központi bank a monetáris politika további szigorítását helyezte kilátásba az infláció megfékezése érdekében.

A jegybank júliusi előrejelzésében az éves átlagos inflációt idén 13,2–15,4 százalék közé becsülte, amely jövőre is széles sávban, 9,8–15,1 százalék között mozoghat. A bruttó hazai össztermék (GDP) idén 3,9–5,5 százalékkal, jövőre 0,2–2,3 százalékkal nőhet Lengyelországban.

A kamatdöntés után nem változott a lengyel złoty árfolyama az euróval szemben.

Rovatok