Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit Brüsszelbe ment harcolni az uniós pénzekért

2022. szeptember 7., szerda 09:12

Varga Judit igazságügyi miniszter fontos tárgyalásokra utazik Brüsszelbe, hogy meggyőzze az Európai Bizottság képviselőit a magyar álláspontról, valamint harcoljon a Magyarországnak járó uniós pénzekért.

Fontos tárgyalássorozatra utazik Brüsszelbe Varga Judit igazságügyi miniszter. A tárcavezető sorozatban tárgyal az Európai Bizottság képviselőivel: először szerdán Didier Reyndersszel, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagjával, majd csütörtökön a költségvetésért felelős Johannes Hahnnal – írja a hvg.hu.

Az elkövetkező két napban személyesen folytatom tovább a konstruktív párbeszédet az Európai Bizottság tagjaival

– erősítette meg az információt ezzel a hivatalos közösségi oldalán közzétett bejegyzéssel maga Varga Judit is.

A lap úgy értesült, hogy Varga Judit találkozóinak kiemelt témája a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás, valamint a hazánkat megillető uniós források ügye lesz. A bizottság képviselőit arról kell meggyőznie, hogy nem kell aggódniuk többek között a magyarországi korrupció, továbbá az igazságszolgáltatás függetlensége miatt.

A Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásban az Európai Bizottságnak szeptember 22-ig kell megfogalmaznia álláspontját. Minden bizonnyal ennek szól a friss, hétfőn napvilágot látott határozat, miszerint korrupcióellenes hatóságot hoz létre a kormány. Az uniós javaslatra felállított testület feladata „az európai uniós források lebonyolítását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása” lesz.

Az intézkedés vélhetően azt a célt szolgálja, hogy Magyarország hozzájuthasson a helyreállítási alap több ezer milliárd forintos forrásaihoz.

Az igazságügyi miniszter kedd délelőtt azt írta a Facebookon, hogy a mostani döntések „újabb lépést jelentenek a jogállamisági eljárás lezárása és a helyreállítási alap forrásainak megnyílása felé”.

Folytatjuk a párbeszédet a bizottsággal. Azért dolgozunk, hogy Magyarország és a magyar emberek hozzájussanak ahhoz, ami őket megilleti – írta bejegyzésében Varga Judit.

Navracsics Tibor, az EU-s forrásokért és a területfejlesztésért felelős miniszter augusztus végén úgy fogalmazott: az unióval folytatott tárgyalások középpontjában most az áll, hogy a magyar kormány hogyan tudja felmutatni azokat a garanciákat, amelyek Brüsszel számára vagy a bizottság számára megnyugtatóvá teszik az uniós források felhasználását. Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy szerinte nincs áthidalhatatlan ellentét az álláspontok között.

A Guardian szerint, ha Budapest 2022 végéig nem állapodik meg az Európai Bizottsággal, akkor 4,64 milliárd euró koronavírus utáni helyreállítási forrástól eshet el, miközben továbbra is kérdéses a nemzeti infrastruktúra korszerűsítését célzó, hat évre szóló, 24,3 milliárd eurós finanszírozási program sorsa is.

Korábban már az Index is beszámolt arról, hogy a kormány azt reméli, hogy az év végéig sikerül megállapodnia Brüsszellel a zárolt uniós forrásokról.

(Borítókép:  Varga Judit igazságügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek Brüsszelben 2022. május 23-án.  Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Rovatok