Index Vakbarát Hírportál

Energiaválság: új barátja van Magyarországnak

2022. szeptember 8., csütörtök 12:58

Kazahsztán Magyarország egyik legmegbízhatóbb partnere az energiaellátás területén a mostani, kihívásokkal teli időszakban is – jelentette ki Varga Mihály a kazah energetikai állami vagyonkezelő vállalat vezetőjével való találkozóján.

A magyar pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a két ország elmúlt évtizedben megerősített kapcsolatai hozzájárulnak Magyarország energiabiztonságának növeléséhez. Az Almassadam Satkaliyevvel – aki a kazah energetikai állami vagyonkezelő vállalat vezetője – folytatott megbeszélésen a felek áttekintették a Magyarország és Kazahsztán közötti energetikai kapcsolatokat.

Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy az orosz–ukrán háborús helyzetben tovább kell erősíteni a kétoldalú energetikai együttműködést az energiabiztonság növelése érdekében.

A pénzügyminiszter felhívta arra a figyelmet, hogy a két ország kapcsolataiban kiemelkedő fontossággal bír az atomenergetikai együttműködés, a magyar nukleáris szakértők tudására és tapasztalatára Kazahsztánban is számítanak. „Az atomenergetikai együttműködés alapját a Magyar–Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság atomenergetikai munkacsoportja és annak munkája képezi” – fogalmazott Varga Mihály a Pénzügyminisztérium sajtóközleménye szerint.

Elsősorban a fosszilis területek vannak előtérben

Varga Mihály a közlemény szerint ismertette, hogy Magyarország elsősorban kőolajat, kőolajtermékeket, valamint gázt importál Kazahsztánból. A kazahsztáni energiaimportunk 2022 első felében meghaladta a 155 millió dollárt, ami közel négyszeres növekedést jelent 2021 azonos időszakához képest.

A két ország közötti kapcsolatban Varga Mihály személye is fontos, hiszen a tárcavezetés mellett a Magyar-Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság elnöke, az Országgyűlés Magyar–Kazah Baráti Csoportjának elnöke, valamint a Magyar–Kazah Stratégiai Tanács társelnöke is egyben.

(Borítókép: Varga Mihály / Facebook)

Rovatok