Index Vakbarát Hírportál

Óriási bajban az olaszok, karácsonyra nem lesz pénzük rezsire

2022. szeptember 8., csütörtök 18:08

Az olaszok már az ügyvivő kormány által meghirdetett energiatakarékossági program előtt szorosabbra húzták a nadrágszíjat a csütörtökön közölt felmérések szerint, amelyek azt mutatják, hogy az olaszok több mint fele nehezen tudja fizetni a lakásbéreket, harmaduknak pedig karácsonyra nem lesz pénze a rezsire.

Az egyik legnagyobb olaszországi élelmiszer-üzletláncot üzemeltető Coop közölte adatait a lakosság fogyasztási szokásairól – értesült az MTI.

A több közvélemény-kutatóval közösen végzett felmérés azt mutatja, hogy az olaszok 68 százaléka szigorú takarékosságba kezdett az infláció és a növekvő energiaárak hatására. A hatvanmilliós országban 24,5 millió olasz vásárol kevesebb élelmiszert, mint a korábbi évek ugyanezen időszakában. 

Ezzel egy időben nem mondanak le a minőségi termékekről.

A felmérés rámutatott, hogy a fogyasztók a pandémia alatt bevált gyakorlatot követik, vagyis ha nem tudnak eljárni étterembe, otthon igyekeznek különleges ételeket készíteni.

A tiltakozás már elindult, hiszen amint arról mi is  beszámoltunka November 7. mozgalom aktivistái a nápolyi Piazza Matteotti téren meggyújtották magas rezsiszámláikat.

Bajban a lakásbérlők

A számok azt mutatják, hogy a lakást bérlők 57 százaléka egyre nehezebben tudja kifizetni a lakbért, 26 százalékuk a bérleti díj halasztását vagy felfüggesztését kéri. Ami a növekvő rezsiköltségeket illeti, az olaszok egyharmada karácsonyra nem fogja tudni kifizetni azokat.

Tolódik a fűtési szezon

Az ügyvivő kormány gáztakarékossági tervezetet közölt az októberi fűtési szezon kezdetére: a csomag szerint egy héttel később indul a fűtési idény, és tavasszal egy héttel korábban ér véget.

A különböző éghajlatú tartományok közölte dátumok szerint elsőként Észak-Olaszországban, október 22-én indul a fűtési szezon, legutoljára pedig a déli szigeteken kapcsolják be a fűtést, ahol akár december 8-ig is várnak. A legmelegebb térségekben legfeljebb napi öt órát lehet fűteni, a leghidegebb részeken napi tizenhárom órát.

Milánóban október 22-től április 7-ig tart a fűtési szezon napi 13 óra fűtéssel. Rómában november 8-tól április 7-ig, napi tizenegy óra megengedett fűtéssel. A szicíliai Palermóban november 22-től március 23-ig, napi kilenc órával. A legdélibb sziget Lampedusán december 8-tól lehet majd földgázzal fűteni.

(Borítókép: Világítás az észak-olaszországi Brescia város lakóépületeiben. Fotó: Francesca Volpi / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok