Index Vakbarát Hírportál

Már közel nyolcvanmilliárdot költöttek a Ferihegyi repülőtér fejlesztéseire

2022. szeptember 9., péntek 13:42

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren több mint 5,3 milliárd forintot fordítottak infrastrukturális és fenntarthatósági fejlesztésekre az idei év első felében. Az elmúlt három és fél év beruházásainak összértéke ezzel csaknem elérte a nyolcvanmilliárd forintot.

A koronavírus-járvány negatív hatásai még mindig érzékelhetők a légi közlekedésben, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret érintő fejlesztések véghezvitelét azonban nem akadályozta meg a pandémia sem, az utasforgalom viszont legjobb esetben is csak a járvány előtti szint 75 százalékát érheti el az év végére – olvasható a Budapest Airport közleményében.

Az utasok elvégezhetik egyebek mellett az utasfelvételt, és beszállókártyát is nyomtathatnak a Belvárosban júliusban megnyílt Universal Airport Hubban. A szolgáltatások és a légitársaságok köre folyamatosan bővül majd a Kálvin téri üzletben.

A repülőtéri poggyászfeladást önkiszolgáló poggyászfeladó rendszer is segíti, az eddigi 24 címkenyomtató automata idén két további kültéri eszközzel egészült ki.

Új terasz, baba-mama szobák és felvonók

A Budapest Airport korábban megkezdte egy kilátó- és dohányzóterasz kialakítását a 2B terminálon, így a nem schengeni övezetbe utazóknak az útlevél ellenőrzése után is lehetőségük lesz a szabad levegőn várakozni, illetve dohányzóteraszt igénybe venni. Az utasok várhatóan már szeptemberben használhatják a teraszt. A repülőtéren a családok utazását már öt baba-mama szoba segíti, és ingyenes babakocsikat is biztosítanak a terminálokon a kisgyermekkel érkező utasoknak. Rendelkezésre áll száz új poggyászkocsi, amelyeket az utasok ingyen vehetnek igénybe, és folyik a felvonók cseréje, az üzemeltető a 2A és 2B terminál tranzitterületén található személy- és teherlifteket korszerűsíti.

A Budapest Airport célja, hogy a repülőtér legkésőbb 2035-ben nullára csökkentse a nettó karbonkibocsátását.

Ennek érdekében az 2022-es év első felében 35 elektromosautó-töltőt telepítettek a repülőtéren működő cégek, a saját flotta, valamint a reptéri dolgozók számára, és jelenleg is zajlik egy földi kiszolgáló partnervállalat részére elektromosautó-töltő állomások kialakítása. Megkezdték a légikikötő geotermikus fűtési rendszerének kialakításához szükséges tanulmányok előkészítését is.

Rovatok