Index Vakbarát Hírportál

Nyugdíjszakértő: Sötét hónapok jönnek

2022. szeptember 10., szombat 06:54

A novemberi nyugdíjemelési korrekció mértéke a szeptember 8-án közzétett KSH-gyorstájékoztató alapján 1,8 százalék lesz – osztotta meg olvasóival Farkas András nyugdíjszakértő. Írásában nem rejtette véka alá, hogy ez szerinte mennyire alacsony érték. Az augusztusi infláció ugyanis 15,6 százalék, a nyugdíjas infláció pedig 15,7 százalék volt, miközben az infláció éves alapon 20 százalék felett tetőzhet. A szakértő úgy látja, hogy ha valóban ekkora mértékű lesz a pótlólagos nyugdíjemelés, annak sokan nem fognak örülni, és több millió magyar szegényebbnek fogja érezni magát.

Csütörtökön tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal az augusztusi inflációs adatot. Fontos tudni, hogy ennek értékétől függ az őszi kiegészítő nyugdíjemelés mértéke, mivel az eddigi emelések eddig még nem érték el az aktuális fogyasztói árindex mértékét.

A kormány szeptemberben dönt a nyugdíjasoknak járó pótlólagos nyugdíjemelésről. Ennek mértéke valószínűleg a szokásos módszerrel kiszámított érték lesz, azonban a rendkívüli infláció akár felül is írhatná a megszokott forgatókönyvet – erről először a Portfolio.hu számolt be részletesen.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint idén novemberben a nyugdíjemelési korrekció mértéke a szeptember 8-án közzétett KSH-gyorstájékoztató alapján mindössze 1,8 százalék lesz, mivel 2022 januárja és augusztusa között az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében pedig átlagosan 10,6 százalékkal emelkedtek.

Arra is emlékeztet, hogy a nyugdíjtörvény szerint az eddigi 5 százalékos plusz 3,9 százalékos nyugdíjemelést a fenti adatok közül a magasabb, azaz a 10,7 százalékos mértékre kell kiegészíteni, így a korrekció mértéke 1,8 százalék.

A visszamenőleges hatályú nyugdíjemelési korrekciót a 2022 februárjában kifizetett 13. havi nyugdíjra is megkapják a nyugdíjasok, tehát a novemberi, 1,8 százalékkal emelt összegű nyugdíj mellé még 11 havi korrekciót is egyösszegben kifizetnek.

A nyugdíjasok ezzel 2022-ben összesen 10,7 százalékos összesített nyugdíjemelésben részesülnek, ám ez a nyugdíjszakértő szerint nem lesz elegendő a nyugdíjasoknak, az éves infláció mértéke ugyanis az elemzői konszenzus szerint meg fogja haladni a 20 százalékot.

A nyugdíjszakértő azt is megjegyezte, hogy a kormány eltérhet az 1,8 százalékos mértékű kiegészítő nyugdíjemeléstől, mivel felülbírálhatja azt kedvezőbb mértékűre is.

A nyugdíjasok nem lehetnek túlságosan nyugodtak, mivel a kormánynak a nyugdíjakat 2023. január 1-jétől a költségvetési törvény értelmében csak 5,2 százalékkal kellene emelnie, miközben az infláció a következő év első felében is nagyon magasnak ígérkezik.

A nyugdíjasok számára sötét hónapok jöhetnek, ha a kormányzat nem igazítja a realitásokhoz a boldog békeidőkben kialakított és a jelenlegi veszélyhelyzetben alkalmatlannak bizonyuló utólagos, több hónapos késéssel érkező és az exponenciálisan növekvő árakhoz igazodni képtelen nyugdíjemelési korrekciós eljárást

– fejtette ki véleményét Farkas András.

(Borítókép: Idős vásárlók védőmaszkot viselnek a budapesti Nagyvásárcsarnok csemegepultjánál 2022. február 11-én. Fotó: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok