Index Vakbarát Hírportál

A magyar kormány legújabb lépése nem nyűgözte le az Európai Bizottságot

2022. szeptember 12., hétfő 18:24

A korrupcióellenes hatóság létrehozásával sem került sokkal közelebb Magyarország ahhoz, hogy hozzájusson a helyreállítási alap forrásaihoz – értesült a Reuters brüsszeli forrásokból.

Egy héttel ezelőtt derült ki, hogy a magyar kormány javasolta az Országgyűlésnek egy független korrupcióellenes hatóság létrehozását, valamint kötelezettséget vállalt arra, hogy feléleszti a korábban működő Korrupcióellenes Munkacsoportot. Ezzel párhuzamosan pedig Varga Judit igazságügyi miniszter is tárgyalásokat folytatott uniós tisztviselőkkel a múlt héten.

Reuters most úgy értesült uniós forrásokból, hogy az Európai Bizottság még elemzi azt, hogy a gyakorlatban milyen hatással bírna a lépés, mivel nincsenek meggyőződve arról, hogy az új hatóság létrehozása megoldaná az általuk felvetett problémákat.

Fogalmazzunk úgy, hogy sármoffenzivát folytatnak jelenleg. De az ördög a részletekben rejlik

– mondta egy anonim módon nyilatkozó uniós tisztviselő a hírügynökségnek a magyar lépésről. Hasonló álláspontot képviselt egy másik uniós tisztségviselő is, aki azt hangsúlyozta: a magyar kormány jó irányba tett lépést, de kulcsfontosságú lesz, hogy a gyakorlatban miként valósítják ezt meg. 

Nem sokan bíznak Magyarországban 

– ezt pedig már egy harmadik uniós forrás mondta a Reutersnek, arra utalva, hogy az utóbbi években a Brüsszellel folytatott állandó csatározás most nehezíti a megállapodást. 

A Reuters azt is hozzátette, hogy a 2015 és 2019 közötti időszakban a Magyarországnak folyósított uniós források körülbelül 4 százalékával kapcsolatban vetődtek fel korrupciós aggályok. Ez elsőre alacsony számnak tűnhet, de az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint a 27 uniós tagállam között Magyarország áll az első helyen ezzel az aránnyal.

Eközben jön a következő jogállamisági vita

A hírügynökség ezenkívül azt is felidézte, hogy várhatóan az Európai Parlament is nyomást helyez a Bizottságra azért, hogy ne egyezzenek ki egyhamar Magyarországról. 

Szerdán ugyanis az uniós parlamentben újabb vitát folytatnak a magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről. 

A törvényhozó testület egy zöldpárti politikus, Gwendoline Delbos-Corfield jelentését vitatja meg ebben a kérdésben.

Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság szeptember 21-éig kell döntést hoznia azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány lépéseit elegendőnek találják-e. Arról, hogy a gyakorlatban miként nézhetne ki ez a korábban említett korrupcióellenes hatóság, ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen. 

(Borítókép: Az Európai Bizottság plenáris ülése 2022. június 8-án. Fotó: Frederick Florin / AFP)

Rovatok