Index Vakbarát Hírportál

Új rezsiprogramot dolgozott ki a kormány

2022. szeptember 17., szombat 16:28

A kormány az energiaintenzív termelő kis- és közepes vállalkozásokat támogató programot fogadott el – jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a szombati kormányinfón.

Az Index is megírta, hogy a program október 1-jétől indul, 2023 végéig tart, és két fontos eleme van: az egyik a működési költségek, a másik pedig a beruházások támogatása.

A működési költségek támogatása azt jelenti, hogy három hónapra – októberre, novemberre és decemberre – az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-k áram- és gázszámlája növekményének 50 százalékát kifizeti az állam – közölte, hozzátéve, ha például valakinek 10-ről 60 ezer forintra megy fel a számlája, akkor nem a 60-nak az 50 százalékát fizetik ki, hanem az 50-nek az 50 százalékát.

Emellett a kormány elindít egy energiaátállási, energiahatékonysági beruházástámogatási programot, itt maximum 15 százalékos önerő-támogatást adnak a kkv-knak annak érdekében, hogy hosszú távon versenyképesek maradjanak.

A vállalkozásoktól azt kérik, hogy a munkahelyeket őrizzék meg, az általuk foglalkoztatottak száma 2023 végével ne csökkenjen 90 százalék alá a jelenlegi szinthez képest

– mondta a miniszter. Arra is kitért, hogy a kormány két másik programot – egy gyármentő programot és egy új munkahelyvédelmi akciótervet – is megtárgyalt, de ezekről még nem döntött, a következő hetekben alakítja ki ezeknek a keretrendszerét – írja az MTI.

(Borítókép: Nagy Márton. Fotó: Szabó Réka / Index)

Rovatok