Index Vakbarát Hírportál

Az euróövezet recessziója mára elkerülhetetlennek tűnik

2022. szeptember 19., hétfő 18:04

Az euróövezet recessziójának kockázata 2020 júliusa óta most a legmagasabb, mivel egyre nő az esélye, hogy a téli energiahiány a gazdasági tevékenység visszaesését okozza.

A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok szerint most 80 százalék a valószínűsége, hogy a következő 12 hónapban legalább két negyedévben zsugorodni fog az euróövezet gazdasága. Egy korábbi felmérésben ennek még csak 60 százalék esélyt adtak. 

Mivel Németország a gázszállítás csökkenésének leginkább kitett országok közé tartozik, ezért az euróövezet legnagyobb gazdasága valószínűleg már ebben a negyedévben is gazdasági visszaeséssel fog küzdeni.

A közgazdászok az euróövezet következő 12 hónapban történő recessziójára 80 százalékos esélyt látnak. Az euróövezet legnagyobb gazdasága Németország. A gázszállítás csökkenésének leginkább kitett országok közé tartozik, ezért gazdasága valószínűleg már ebben a negyedévben is zsugorodni fog – írta meg a Bloomberg.

Az európai háztartások és vállalatok energiahiánnyal nézhetnek szembe, miután Oroszországból leállt a térségbe irányuló gázszállítás, és már most is rekordmagas inflációval és ellátási gondokkal küzdenek. A felmérések szerint már július óta csökken a gazdasági aktivitás, és a közeljövőben sem sok jóra lehet számítani.

Az euróövezeti infláció idén az év utolsó három hónapjában várhatóan 9,6 százalékon tetőzik, ami az Európai Központi Bank céljának csaknem ötszöröse. A Bloombergnek válaszoló közgazdászok szerint 2024-ig nem fogja megközelíteni az infláció a 2 százalékos jegybanki célt.

Míg az Európai Központi Bank (EKB) tisztviselői azt jósolják, hogy az euróövezet gazdasága csak stagnálni fog, nem pedig zsugorodni, egyre jobban aggódnak az eurózóna növekedési és inflációs kilátásai miatt. Christine Lagarde elnök és kollégái szerint nagyobb kamatemelések váltak indokolttá a drágulás megfékezésére.

A Bloombergnek válaszoló közgazdászok szerint az EKB hamarabb szüneteltetheti kamatemelési ciklusát, de februárig magasabbra emelheti a kamatot. Az elemzők több mint fele 75 bázispontos emelésre számít az EKB októberi kamatdöntő ülésén.

Philip Lane vezető közgazdász a múlt héten azt mondta, hogy az EKB szokatlanul nagymértékű kamatemelése ebben a hónapban megfelelő volt, ugyanakkor jelezte, hogy a jövőbeni lépések valószínűleg kisebbek lesznek. Más EKB-tisztviselők a legutóbbi döntés után azt nyilatkozták a Bloombergnek, hogy szóba jöhet egy újabb 75 bázispontos kamatemelés is.

(Borítókép: Ina FASSBENDER / AFP) 

Rovatok