Index Vakbarát Hírportál

Már tárgyalnak a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról

2022. szeptember 22., csütörtök 17:54

Már zajlanak a tárgyalások a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma között. A távlati célokat a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára ismertette.

Megkezdődtek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tárgyalásai, amelyek a jövő évi minimálbérre és a garantált bérminimumra vonatkoznak – adta hírül az MTI.

Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára a LIGA Szakszervezetek Bérkonferencia című szakmai rendezvényén elmondta: a kormány célja, hogy év végéig megszülessen a megállapodás.

A politikus arról is beszélt, hogy a 2017-ben indult hatéves bérmegállapodás minden fél számára kedvező volt. Azt is megjegyezte, hogy a tárgyalásokkor a munkaadói, a munkavállalói és a kormányzati oldalnak figyelembe kell vennie a korábbi egyezség tapasztalatait és a jelenlegi gazdasági trendeket.

Kutnyánszky Zsolt nagyon kedvezőnek nevezte a magyar adatokat a foglalkoztatottságot és a munkanélküliséget tekintve. A kormányzat ugyanakkor dolgozik olyan programokon, amelyeket el tud indítani, ha a mutatók romlását tapasztalnák, de erre jelenleg nincs szükség.

Az államtitkár fontos kormányzati célként említette, hogy 2030-ra teljes legyen a foglalkoztatottság Magyarországon, továbbá hogy a 20–64 év közöttiek foglalkoztatási rátája elérje a 85 százalékot.

Rovatok