Index Vakbarát Hírportál

Nehéz helyzetben Európa, kulcsiparágakban nem önellátó

2022. szeptember 27., kedd 13:39

Az Equilor idén 5 százalékos GDP-növekedést vár, jövőre viszont minimum stagnálást prognosztizál. Az előrejelzésük szerint az idén 13,5, majd jövőre 15 százalékos lehet az áremelkedés. Az euró árfolyama a jelenlegi szint környékén érkezhet az új évbe, erősödésre jövőre sem számítanak, és az eurójegyzés elérheti a 420-as szintet – mondták az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzői a kedd reggeli sajtóbeszélgetésen.

Az Equilor egyértelműen úgy számol, hogy „turbulens időszak vár a tőkepiacokra” és a magyar gazdaságra is, Török Lajos vezető elemző úgy fogalmazott: „Ilyen típusú drágulások a piacokon nagyon ritkán történnek meg. A dollár pedig történelmi mértékben erősödött az euróval szemben.” Az elemzésük szerint nagyon nagy kérdés, hogy Európa ipara ilyen körülmények között hogyan fog tudni működni. A beszélgetésen felhívták arra a figyelmet, hogy mára jól látható, az orosz gáznak nagyon kevés alternatívája van, ráadásul Oroszország óriási bevételekre tesz szert.

Hatalmas problémának látják, hogy Európa kulcsiparágakban nem önellátó.

„Nehéz helyzetben van Európa. Ami megmenthet minket, az a tárolók kapacitása, hiszen az európai tározók töltöttsége magas szinten van, így az idei télen a lakosság ellátása megoldott. De 2023 telére már kérdés, hogy honnan sikerül pótolni a kieső mennyiséget” – fogalmazott Török Lajos, aki ezt követően ismertette a három forgatókönyvet, amivel Európában számolni lehet:

Összességében az Equilor számításai szerint Európában egyértelműen jöhet a recesszió, hiszen az energiaárak miatt megbillentek, és egy túl fűtött gazdaságba érkeznek meg a gazdasági problémák. A monetáris politikai várakozásuk értelmében csak 2024-ben lesz kamatcsökkentés.

Amerika esetén az elemzők a tavalyi 5,7 százalékos növekedés helyett idén 3-4 százalékost várnak. Szerintük lassulni fog az amerikai gazdaság, „de nem lesz tragédia”. Idén nem várnak növekedést az USA-ban, és a következő években sem.

A magyar helyzet sem túl rózsás

Magyarország esetén a sajtóbeszélgetésen hangsúlyozták, hogy a rossz földrajzi közelségből és az orosz nyersanyagtól és energiahordozóktól való függés miatt nagymértékben romlottak a gazdasági kilátások. Jövőre már egyáltalán nem várnak Magyarországon növekedést, és szerintük a belső fogyasztás is visszaeshet.

Az idei évi átlagos inflációt pedig 13,5 százalék körül várják.

Vállalati csődökre hívták fel a figyelmet, ráadásul szerintük a piac még nem árazta be teljesen az energiaárak emelkedését. Kiemelték: az ország külső egyensúlyi helyzete továbbra is romlani fog, költségvetési hiány lesz a folyó fizetési mérleg hiánya mellett. A magyar gazdaság kapcsán azzal számolnak, hogy az idei 5 százalékos gazdasági növekedés 2023-ban teljesen el fog tűnni. Csak 2024-ben gyorsulhat fel újra a növekedés, tehát csak 2024-ben folytatódhat az infláció lassú mérséklődése.

A magyar kormány többször is azt hangsúlyozta: bíznak benne, hogy Magyarország egyedi kivétel lehet, és jobban is kijöhet a kialakult gazdasági helyzetből, mint a többi európai ország. Az Index ezzel kapcsolatosan a sajtóbeszélgetés során megkérte az elemzőket, fejtsék ki az álláspontjukat:

Ez az ismertetett forgatókönyvektől is függ. Ha a mostani árfolyamon stabilizálódik a gázárfolyam, akkor azok az országok, amelyek kevésbé vannak kitéve – esetleg déli fekvésűek –, ott lehetnek pozitív fejlemények. Tehát úgy látom, hogy egy-egy kivétel lehet, de Európa együtt fog mozogni nagyrészt, az európai szolidaritás is ezt fogja kikényszeríteni

– fogalmazott Török Lajos, az Equilor vezető elemzője.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok