Index Vakbarát Hírportál

Új élet épül a romokon Ukrajnában

2022. szeptember 27., kedd 15:36

Fenntartható, klíma- és természetbarát újjáépítésre van szüksége Ukrajnának a hosszú távú biztonság érdekében.

Az Ukrajnában zajló háború okozta mérhetetlen szenvedés, az infrastruktúra lerombolása és a természeti értékek pusztítása hosszú távú következményekkel jár az ország lakosai és gazdasága számára. Több mint hatmillió embernek nincs vagy csak korlátozott hozzáférése van a tiszta ivóvízkészletekhez, és több mint 280 ezer hektár erdő pusztult el a háború kezdete óta.

Középpontban a fenntarthatóság

Bár a háború vége egyelőre nem látható, az biztos, hogy Ukrajnának olyan jelentős újjáépítési tervre van szüksége, amelyre a második világháború óta nem volt példa Európában. A háború utáni rekonstrukció szervezése az ukrán kormány által benyújtott tervezettel már megkezdődött az ukrajnai újjáépítés konferencián (Ukraine Recovery Conference), amelyet nyáron tartottak a svájci Luganóban. A konferencia legjelentősebb szereplői elkötelezték magukat a fenntarthatóság mint az újjáépítés legfontosabb alapelve mellett.

A WWF és a BCG által készített jelentés rámutat arra, hogy bár a körülmények ijesztők, de ha a fenntarthatóság áll a középpontban, és a reformokat megfelelően hajtják végre, az erőfeszítés lehetőséget ad a gazdasági fejlődés fenntartható modelljének kialakításához Ukrajnában, Európában és a világon.

A WWF Ukrajna közreműködésével készült jelentésnek az is célja, hogy a rekonstrukciós tervben a civil társadalom szempontjai is megjelenjenek.

Összhangban a természettel

Ukrajnának számos előnye származna abból, ha a gazdaság és az infrastruktúra modernizálása a természettel összhangban valósulna meg, nem pedig ellene dolgozva. Az ország kevésbé függene a fosszilis tüzelőanyagok importjától – ezáltal fokozódna a biztonság –, valamint felgyorsulna a gazdasági fejlődés és a munkahelyteremtés. 

Egy ilyen újjáépítés felgyorsíthatja Ukrajna integrációját az Európai Unióba, továbbá elősegítheti az olyan, kulcsfontosságú politikai irányelvekkel való összehangolódást is, mint például az európai zöldmegállapodás (European Green Deal), amely mellett Ukrajna már korábban elkötelezte magát.

A környezet biztonsága részét kell hogy képezze Ukrajna biztonsági irányelveinek, hiszen ez biztosítja az alapot az ország gazdasági fejlődéséhez, jólétéhez és fennmaradásához. Cél, hogy egy fenntarthatóbb és ellenállóbb országot építsünk az ukrán lakosság számára

– mondja Bohdan Vihor, a WWF Ukrajna vezérigazgatója.

Hubi Meinecke, a BCG klíma- és fenntarthatóságért felelős vezetője hozzátette: még a legtragikusabb körülmények között is van remény. A háború okozta szenvedés és pusztítás mértéke megdöbbentő. Az ukrán vezetőktől tudják, hogy azt szeretnék, ha a nemzetközi közösség már most elkezdene lépéseket tenni az újjáépítés felé.

Befektetés a jövőbe

A rekonstrukciós tervnek nem csupán arra kell irányulnia, hogy újjáépítse azt, ami megsemmisült, hanem a jövőre is kell összpontosítania: a beruházásoknak a természettel együttműködve reformjellegűnek és fenntarthatónak kell lenniük. 

A klímaváltozást figyelembe véve a tervnek biztosítania kell, hogy Ukrajna utolérje azt a háború előtti célját, miszerint 2030-ra 65 százalékkal csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 1990-hez képest, valamint eléri a klímasemlegességet 2060-ra, miközben egy olyan jövőhöz alkalmazkodik, ahol egyre fokozottabban jelentkeznek a klímaváltozás negatív hatásai.

Egy erős és ellenálló gazdaságnak, valamint egy egészséges társadalomnak a természeti környezet az alapja. Az ökoszisztéma-szolgáltatások és környezeti javak értékét évente 185 milliárd dollárra becsülik, ami nagyjából megegyezik az ukrán GDP-vel. 

A jelentésben megvizsgált összes szektorban – amelyek az ukrán GDP kétharmadát és az ukrán export közel kilencven százalékát adják – lehetőség lenne a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, az erőforrások takarékosabb és a természetalapú megoldások használatára.

A jelentés tíz kulcsfontosságú javaslatot fogalmaz meg, emellett további konkrét ajánlásokat tesz, figyelembe véve három természetvédelmi problémát (erdők, vadon élő állatok biológiai sokfélesége, édesvizek), hat gazdasági ágazatot (lakhatás, közlekedés, energia, mezőgazdaság, ipar, technológia és digitalizáció) és a kormányzati szektort. 

Ukrajna gazdaságos és környezetbarát újjáépítéséhez erős vezetésre és kitartásra lesz szükség. Mindkettő rendelkezésre állhat, de ahhoz most kell elkezdenünk tervezni

– jelentette ki Tomislav Corak, a BCG ügyvezető igazgatója és partnere.

A jelentés fontos szerepet játszik a WWF azon erőfeszítéseiben, amelyek Ukrajna újjáépítésének támogatására irányulnak. Emellett az elköteleződés alapját képezi az ukrajnai és az országon kívüli döntéshozókkal, akárcsak a magánszektor, a civil társadalom és a közösségek érdekeltjeivel is a kulcsfontosságú ágazatokban.

A háború még mindig tart, és a kihívások összetettek, ezért ez a jelentés a jelenlegi perspektívákat mutatja be, nem a végleges válaszokat.

Az ukrajnai, valamint azon kívüli döntéshozókkal és más érdekeltekkel folytatott párbeszéd, tervezés és együttműködés alapjául szolgál. Arra számítanak, hogy ez a párbeszéd tovább fog folytatódni, és ezzel együtt a felvázolt elemzések és ötletek is.

(Borítókép: Egy helyi lakos halad el egy lerombolt épület mellett Mariupolban, Ukrajnában 2022. szeptember 25-én. Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters)

Rovatok