Index Vakbarát Hírportál

Rámegy a gatyánk is, mégis mi fizetjük Európában a legkevesebbet a földgázért

2022. szeptember 28., szerda 10:28

A meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások európai összehasonlításban továbbra is kedvező áron juthatnak földgázhoz és villamos energiához – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) sajtóközleményéből.

„A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz nálunk a legolcsóbb, míg átlagfogyasztás esetén a villamos energiáért a második legkedvezőbb árat fizetik a magyar fogyasztók” a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi nemzetközi ár-összehasonlítása szerint. A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítását az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT végezi.

Második helyen

A kormány rendelkezéseinek értelmében 2022. augusztus 1-től az átlag feletti fogyasztás esetén úgynevezett piaci árat kell fizetnie a fogyasztóknak, ezért a villamos energia és a földgáz fogyasztói árait vizsgálat során a MEKH szakértői „kiegészítették egy hipotetikus árral”. Ez azt tükrözi, hogy milyen átlagárat kell fizetnie azoknak a fogyasztóknak, akik az átlagfogyasztási értékeket – 2523 kilowattóra éves fogyasztás villamos energia esetén és 63 645 megajoule földgáz esetén – 20 százalékkal túllépik. Az augusztusi nemzetközi ár-összehasonlítás eredményei:

a magyar fogyasztók a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás évi 2523 kilowattóra esetén a második legolcsóbb árat, kilowattóránkénti 9,36 eurocentet fizetik a villamos energiáért.

„Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok kilowattóránkénti 10,78 eurocentes áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban” – derült ki a MEKH kutatásából.

Átlagfogyasztás (63 645 megajoule) esetén a földgázért augusztusban továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat – kilowattóránként 2,57 eurocentet.

Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások kilowattóránkénti 5,14 eurocentes áron jutottak földgázhoz, ami európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

(Borítókép: Faludi Imre / MTI)

Rovatok