Index Vakbarát Hírportál

Szentendre intézményei létveszélyben a 26-szoros gázárak miatt, Szolnokon lekapcsolják a villanyt

2022. szeptember 28., szerda 20:25

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere közölte a lakossággal, hogy a drasztikus energiaár-emelkedés hatalmas terhet ró a városra, és bejelentette, milyen intézkedésekkel védekeznek az energiaválság ellen. Szentendrén pedig veszélybe kerültek az óvodák, bölcsődék, a könyvtár és a múzeum is.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere közölte a városvezetés döntéseit, melyeket az energia-veszélyhelyzet tett szükségessé. Felvetette, hogy a rezsiárak emelkedése az idei évre tervezett 777 millió forinton felül további 700 milliós kiadást jelent a városnak, jövőre a mostani árakkal számolva 4,1–4,7 milliárd forintot kell elkülöníteniük a gázra és az áramra.

Ezután felsorolta, milyen döntésekkel szeretnék garantálni a legfontosabb önkormányzati ellátások további működését, melyekről a közgyűlés csütörtökön dönt:

A fentiekkel a villamosenergia-felhasználás 34 százalékát, a gázfelhasználás 26 százalékát tudjuk megtakarítani.

Szentendre megszenvedi a 26-szoros gázárakat

A szentendrei polgármester, Fülöp Zsolt szerint az állam abszurd árakat állapít meg, és ezt minden önkormányzat megszenvedi. A városi gázbeszerzés érinti a bölcsődéket, az óvodákat, a szociális intézményeket, a könyvtárat, a Ferenczy Múzeumot és az önkormányzati épületeket. A városvezető az ATV szerint úgy látja: még nincs baj, de ha marad az irreálisan magas ár, veszélybe kerülhet az intézmények működése.

Mi itt a gyerekeknek főzzük az ebédet. 26-szoros áron kell, hogy főzzünk, és közszolgáltatást lássunk el? Ez szerintem nem normális

– mondta a város menzáján Fülöp Zsolt, és hozzátette, mekkora kihívás az energia-áremelés, miután lejárt az éves gázszerződésük, és a kiírt közbeszerzési eljárásra csak egyetlen ajánlat érkezett, melyben az MVM a tavalyihoz képest 17-szeres árat állapított meg. A képviselők ezt nem fogadták el, új közbeszerzést írtak ki.

Megkérdeztük a Magyar Villamos Műveket, hogy akkor most mi a következő eljárási rend és ők akkor mondták, hogy nem kell idegeskedni, továbbra is fogják szállítani a gázt, viszont átkerülünk a basic tarifacsomagba

– mesélte a polgármester. Kérdésére, hogy mennyibe kerüli így a gáz, azt mondták, hogy 2644 forint, plusz 27 százalék áfa, plusz rendszerhasználati díjból összeálló összeg, ami 26-szorosa az előző évi árnak.

A város gázbeszerzése magában foglalja a bölcsődék, óvodák, szociális intézmények, a könyvtár, a Ferenczy Múzeum és az önkormányzat épületeinek gázbeszerzését.

Rovatok