Index Vakbarát Hírportál

Az új inflációkövető állampapír viszi a prímet

2022. szeptember 29., csütörtök 09:05

Az allampapir.hu oldalon megjelentek az új Prémium Magyar Állampapírok nyilvános ajánlattételi dokumentumai. Az Államadósság Kezelő Központ ezúttal nem bízta a véletlenre, és kedvező ajánlattal állt elő.

Az új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) kicsit több mint 4 éves és 6 éves konstrukciókban lesznek elérhetők. Változást jelent a korábban megjelent PMÁP-okhoz képest, hogy a névértékük nem 1000 forint, hanem 1 forint lesz, ezenkívül a kamatozás módja is változik.

Az új papírok a korábban megszokottaktól eltérően az első kamatperiódusban fix kamatozással indulnak, majd az első kamatperiódus lejártát (január 27. és február 21.) követően a már ismert változó kamatozásra (az épp aktuális évet megelőző évi inflációnak megfelelő kamatbázis plusz kamatprémium) állnak át.

A fix kamat az első kamatperiódusban (január 27-éig, illetve február 21-éig) mindkettő papír esetén évi 11,75 százalék.

Az állampapírok a kamatot az első kamatperiódus lejártát követően évente fizetik, a kamatozásuk pedig szintén évente, a kamatfordulók napjától változik.

Az első kamatperiódusban fix kamatozású papírok első kamatfordulót követő kamatozása megegyezik a korábbi sorozatokban alkalmazott szisztémával, azaz az előző éves átlagos fogyasztói árindex felett biztosítanak sorozatonként eltérő kamatprémiumot.

A 4 éves állampapír kamatprémiuma 0,75 százalékpont, míg a 6 évesé 1,5 százalékpont lesz.

A 4 éves futamidejű papír a Prémium Magyar Állampapír 2027/J nevet kapta, a nyilvános ajánlattételi dokumentuma ide kattintva olvasható.

A 6 éves futamidejű papírt a Prémium Magyar Állampapír 2029/I nevet kapta, a nyilvános ajánlattételi dokumentuma ide kattintva olvasható.

Az új, 4 és 6 éves futamidejű prémium-állampapírokat szeptember 29-étől lehet megvásárolni. Mindkét állampapírt magánszemélyek vásárolhatják meg online vagy személyesen az állampapír-forgalmazó helyeken.

A biztonság kedvéért a befektetőknek inkább a Prémium Magyar Állampapír 2027/J és 2029/I közül lehet érdemes választaniuk, mivel a szintén szeptember 29-étől elérhető Bónusz Magyar Állampapír 2025/N kezdeti és várhatóan jövőbeli kamata is kisebb lehet az új PMÁP-sorozatok által nyújtottnál.

Értékesítési korlátozás

Az Államadósság Kezelő Központ 2023. január 1-jétől értékesítési korlátot vezet be a Bónusz Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapírok esetében.

Egy forgalmazó egy adott állampapír-sorozatból maximum 250 millió forint névértékű állampapírt értékesíthet egy befektető számára.

Értékesítési korlát bevezetésére a nemzetközi gyakorlat alapján több példa is akad. Például az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Írországban is találkozhatunk hasonló korlátozással. A lakossági állampapírokat forgalmazó országok többségében az egy lakossági befektető által megvásárolható mennyiség jellemzően korlátozott mértékű.

(Borítókép:  Bodnár Patrícia/Index)

Rovatok