Index Vakbarát Hírportál

Új szalámiüzem épül Szegeden

2022. szeptember 30., péntek 19:55

Elkezdődött a Pick Szeged Zrt. új szalámiüzemének építése Szegeden a Szabadkai úton – közölte a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég vezérigazgatója pénteken. A közlemény szerint a Pick évente 10 ezer tonna szalámit s ezen felül 30 ezer tonna húskészítményt gyárt, árbevétele tavaly meghaladta a 70 milliárd forintot.

Elkezdődött a Pick Szeged Zrt. új üzemének építése. Takács István, az alapító, Pick Márk húsüzeme megnyitásának 135. évfordulója alkalmából állított emléktábla avatásán azt mondta, a kapacitásbővítést a Pick Szeged Zrt. termékei iránti megnövekedett kereslet tette szükségessé.

A vezérigazgató hangsúlyozta, egyértelműen a Pick téliszalámi a cég fő terméke. Míg Pick Márk kezdetben csak Szegeden és környékén értékesítette termékeit, ma már a vállalat 32 érlelőkamrában egyszerre több mint egymillió rúd téliszalámit érlel.

A Pick téliszalámi receptje a technológiai fejlődésektől eltekintve másfél évszázada változatlan: kiváló minőségű, legnemesebb sertéshúsrészek felhasználása, egyedi, a szalámimester által titokként őrzött fűszerezés, füstölés és 90 napig tartó érlelés, amely során a speciális mikroklímán megélő penészgomba szürkésfehér penészréteget képez a rudak felületén, amely nemcsak különös megjelenést, hanem egyedi ízvilágot is biztosít – tudatta a szakember.

Tízezer tonna szalámit gyártanak

A Pick Szeged Zrt. évente 10 ezer tonna szalámit, s ezen felül 30 ezer tonna húskészítményt gyárt, árbevétele tavaly meghaladta a 70 milliárd forintot. A cég termékeit 35 országba exportálja. A vállalkozás négy hazai üzemében 1800 munkavállalót foglalkoztat – közölte Takács István.

A vezérigazgató felidézte, a Pick Márk 1869-ben váltotta ki iparengedélyét, kezdetben bár gyártott tartósított húskészítményeket, de kereskedett búzával és paprikával is. 1883-ban döntött úgy, hogy elsősorban a szalámigyártásra kíván majd fókuszálni, 1887-ben pedig a mai Guttenberg utca egyik épületének udvarán hozott létre telepet, ahol többek között az első szalámiüzem is beindult.

Javítottak az eredményen

A Pick Szeged Zrt. a BÉT honlapján megjelent első féléves jelentése alapján – az alapanyag- és az energiaárak emelkedése mellett is – javította eredményét 2021 hasonló időszakához képest. A cég adózás előtti eredménye az első félévben a tavalyi év első hat hónapját 197 millió forinttal meghaladva 4,847 milliárd forint volt.

A jelentés szerint a Pick Szeged Zrt. a legjelentősebb árkockázatot az alapanyagárak nagy kilengésekkel járó változása jelenti. A húskészítmények nyereséges előállítása a hosszabb időszakra szóló ármegállapodások miatt csak olyan árazással biztosítható hosszabb távon, ami fedezet nyújt az alapanyagárak ingadozására – írta az MTI. 

Rovatok