Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton: Alapjaiban változik meg az orosz gázszállítás

2022. október 3., hétfő 16:44

Alapjaiban változik meg az orosz gázszállítás – derült ki egy hétfői háttérbeszélgetésen, amelyet a gazdaságfejlesztési miniszter tartott. Nagy Márton két fontos bejelentést tett: az egyik gyakorlatilag egy orosz gázársapka, a másik pedig a hazai gáztárolókat érinti.

Ahogy korábban ismertettük, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn rendkívüli bejelentést tett. Ennek értelmében az energiaválságban az európai és a világpiac kiszámíthatatlansága és az árak szélsőséges kilengése miatt az MVM Csoport két intézkedést hozott.

Pénzügyi lépés a Gazprommal

Mindkét intézkedés a folyó fizetési mérleg kezelésére történik

– fogalmazott a háttérbeszélgetésen Nagy Márton, aki kifejtette: mind a két bejelentéstől jelentős enyhítést remél a kormány. Alapvetően megfigyelhető volt az elmúlt napokban, hogy a gázár mozgása és a forintárfolyam alakulása összekapcsolódott, azaz jelentős kapcsolatot lehetett megfigyelni a két árfolyam között. Az első és a legfontosabb bejelentés értelmében

A VILÁGPIACI ÁRAK HATÁSÁNAK MÉRSÉKLÉSE CÉLJÁBÓL AZ MVM CSOPORT ÉS A GAZPROM HALASZTOTT FIZETÉSBEN ÁLLAPODOTT MEG.

„Ez a folyó fizetési mérlegen keresztül fog hatni az ország gazdaságára, de ennek az intézkedésnek az a célja, hogy megszakítsa a gázár és a forintárfolyam közötti kapcsolatot. Az egyfajta együtt mozgást akarjuk megtörni” – fogalmazott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a háttérbeszélgetésen. Szerinte a gázár és forint közötti kapcsolat érdemben gyengülni fog.

A miniszter ismertette: 5,2 milliárd köbméterre van szerződése az országnak. Az árak kapcsán megemlítette, hogy amikor leszállítják a gázt, mindig az előző hónap figyelembevételével számlázzák. A szerződésben mindig csúsztatott ár szerepel a tőzsdei árhoz képest. „A szerződésben az árképlet a TTF ármechanizmusához van kötve, tehát ha a rotterdami tőzsde feljebb megy, akkor többet kell fizetnünk” – fogalmazott a miniszter, aki hozzátette: euróban történik a pénzügyi tranzakció. Az MVM-nek a gázszámlák értékét a lakosság forintban egyenlíti ki, ezért nagyobb konverziós igényre van szükség. A halasztott fizetés a téli hónapokra vonatkozik, márciusig. A miniszter kitért arra is, hogy bizonyos ár felett halasztott fizetés keletkezik, így nem azonnal kell többet fizetni, arra három év áll rendelkezésre. 

Nekünk csak annyit kell megfizetni, ami nem terheli meg a magyar gazdaságot, a többi halasztásra kerül. Ez olyan, mint egy ársapka, viszont a sapka mértéke a jelenlegi ár alatt van

– fogalmazott a miniszter, aki hozzátette: a halasztott fizetés szétosztódik, évente egyszer kell megfizetni. A halasztott fizetés lehetőségének a szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát. A bizonytalanságokkal teli energia-veszélyhelyzet idején Magyarország ellátásbiztonságát a 2021 szeptemberében megkötött, hosszú távú gázszerződés és az azóta a Gazprom által biztosított többletgázmennyiség garantálja. 

A megállapodásban szereplő ársapka, a rotterdami tőzsdei gázár 175 EUR/MWh fölött 0,5–1 milliárd euró halasztott fizetés keletkezik, ha az árfolyam 300 EUR/MWh fölött van egy hónapban, akkor 3,5-4,5 milliárd euró értékű halasztott fizetés keletkezik, ez pedig hat hónapra szól, így a téli időszakot védi.

Ezzel minimalizáljuk a forintra nehezedő árfolyamnyomást

– hívta fel rá a figyelmet a miniszter.

Döntések két hazai gáztárolóról

Az MVM Csoport a hajdúszoboszlói tárolóban döntött nyolcszázmillió köbméter párnagáz letermeléséről. Ez a gáz egy szükséges melléktermék, ami a gáztározókban van, a hasznosabb nyersanyagok keringetésére szolgál. Az átalakítás érinti a Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai tárolóját is, amelyben a tárolókapacitás növelése és a kompresszorteljesítmények bővítése a cél.

A hosszabb távú cél nagyrészt a meglévő infrastruktúraelemek használatával az alternatív energetikai hasznosítás, mint például a sűrített levegős energiatárolás, valamint a környékbeli, szén-dioxidban dús földgáz felhasználásával a villamosenergia-termelés megvalósítása.

Ezeken túl az MVM és az MFGT közösen vizsgálja a párnagáz letermelését követően a hajdúszoboszlói tároló esetében a szén-dioxid-tárolás lehetőségét is annak érdekében, hogy a Mátrai Erőmű és a jövőben létrehozandó Tiszai Földgáztüzelési Erőmű szén-dioxid-termelését képes legyen enyhíteni, ezzel jelentősen hozzájárulva hazánk klímapolitikai céljainak eléréséhez. A hajdúszoboszlói párnagáz rendkívül alacsony önköltségű, piaci értéke mai világpiaci áron körülbelül másfél milliárd euró, azaz 650 milliárd forint, amelynek hasznosítása hozzájárulhat a rezsicsökkentés fenntartásához, és új energiabiztonsági fejlesztések megvalósítására ad lehetőséget.

Magyarország tárolókapacitása jelenleg is és a jövőben is a hajdúszoboszlói tároló más célra történő hasznosítását követően mind fogyasztás-, mind köbméter-arányosan az EU élvonalába tartozik, a komplex energetikai szemlélet megvalósítása érdekében tett intézkedések nem veszélyeztetik Magyarország energiaellátását és energiabiztonságát. Ezzel a kapacitás szűkülni fog.

De le tudunk termelni minimum nyolcszázmillió köbméter párnagázt, ez a mai piaci értéken másfél milliárd euró érték

– emelte ki a miniszter.

Ezt vagy fel fogják használni, vagy importálásra kerül, ez egy az egyben mindenképpen javítani fogja a folyó finanszírozási mérleget. „A gáz sorsáról majd a kormány később fog dönteni” – fogalmazott a miniszter. Ez nemcsak ellátásbiztonsági szempontból, hanem pénzügyi szempontból is javítja a helyzetet. „Mert ellátásbiztonsági szempontból két fontos tényező van: a mennyiség és az ár” – fogalmazott a miniszter.

(Borítókép: Nagy Márton 2022. szeptember 17-én. Fotó:  Szabó Réka / Index)

Rovatok