Index Vakbarát Hírportál

Strasbourgba ment, hogy hazahozza az uniós pénzeket Navracsics Tibor

2022. október 4., kedd 16:18

Szerdán és csütörtökön magas rangú uniós tisztségviselőkkel tárgyal Strasbourgban Navracsics Tibor a hazai EU-s források sorsáról. Az újabb diplomáciai körút fontos lépés lehet a több mint 37 milliárd euróhoz vezető úton.

A következő két napban tucatnyi európai uniós döntéshozóval ül tárgyalóasztalhoz Navracsics Tibor Strasbourgban, ezek az egyeztetések döntően befolyásolhatják a Magyarországnak járó EU-s források sorsát – értesült az Index. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter hasonló motivációval nyáron többször járt diplomáciai bevetésen Brüsszelben, ahol mások mellett az Európai Bizottság korábbi elnökével, jelenlegi alelnökével, valamint uniós biztosok sorával folytatott konstruktív vitát. Ez szerdán és csütörtökön Elzászban sem lesz másként, Navracsics magas rangú vezetőkkel tárgyal, amitől kézzelfogható előrelépés várható a magyar kormány és az uniós intézményrendszer konfliktusában.

A tét nem csekély, várhatóan még idén ősszel eldől, hogy Magyarország hozzájut-e a 21,7 milliárd euró kohéziós támogatáshoz, illetve a helyreállítási alapból a visszatérítendő támogatásokkal együtt 15,5 milliárd euróhoz.

Menetrend szerint

Navracsics az ötödik Orbán-kormány nagy visszatérője, éppen 2014 és 2019 közötti uniós biztosi múltjára való tekintettel állította újra a frontvonalra a miniszterelnök, bízva abban, hogy az EU-s diplomácia nyelvét a lehető legjobban ismerő szakpolitikus színrelépése elősegíti a gyors és hatékony vitarendezést.

Navracsics Tibor szeptember 18-án elégedettségének adott hangot, miszerint több hónapos intenzív és konstruktív tárgyalási folyamatot zártak le az Európai Bizottsággal. Megállapította, hogy a testület üdvözli a magyar kormány vállalásait, így azok végrehajtására fognak koncentrálni. Három nappal később a tárca nélküli miniszter már Johannes Hahn költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztossal Brüsszelben kezet fogva jelentette ki, hogy a menetrend szerint halad a magyar vállalások teljesítése.

(Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond a 15. magyar–finn testvérvárosi konferencián a veszprémi Hangvilla rendezvényközpontban 2022. szeptember 28-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok