Index Vakbarát Hírportál

Kétszer annyi támogatást kapna Magyarország az orosz függést felszámoló alapból

2022. október 6., csütörtök 06:13

Több mint hétszázmillió euró jutna Magyarországnak abból a tagállamok által kedden jóváhagyott támogatási alapból, amelynek segítségével az Oroszországtól való energiafüggést lehetne csökkenteni: ez az eredetileg javasolt összeg duplája.

Egyetlen országként Szlovákia tartózkodott kedden, amikor az Európai Unió tagállamai megszavazták az új pénzügyi alapot is magában foglaló tervet, amelyből az orosz forrásból származó fosszilisenergia-import csökkentéséhez szükséges beruházásokat lehetne finanszírozni. A REPowerEU-ról szóló, májusi bizottsági javaslattal összevetve Magyarország számára az a legpozitívabb változás, hogy hazánk támogatása az eredeti összeg duplájára nőtt: 346 millió euróról 701 millió euróra. 

A különbséget az okozza, hogy a tanács annak fényében változtatott az új pénzügyi forrás tagállamok közti elosztásának kulcsain, hogy fokozottan figyelembe veszik a kohéziós politikát, a tagállamok függését a fosszilis fűtőanyagoktól és a beruházási költségek növekedését is. Az Európai Bizottság eredeti javaslata sokkal inkább kedvezett a közösség dél-európai országainak, mert a Covid-járvány hatásainak mérséklésére létrehozott helyreállításieszköz-elosztási kulcsain alapult. 

Azt a kompromisszumokon alapuló megoldást, amely az összes tagállamnak megfelelt, a soron következő cseh EU-elnökség javasolta. Egyetlen országként Szlovákia fejezte ki elégedetlenségét a felajánlott összeg miatt, ezért tartózkodott. A jelenlegi döntés azonban még nem a végső eredmény, mert az Európai Parlament, mint társjogalkotó, a következő hetekben szavazza meg a saját állápontját, amely után tárgyalásokba kezdenek a tanáccsal a végleges jogszabályról – írja a Szabad Európa

Az Európai Bizottság háromszázmilliárd euróra becsülte azt az összeget, amely az Oroszországtól való energiafüggés csökkentéséhez szükséges: ennek csak apró töredéke a húszmilliárd euró. Az Európai Bizottság szerint ennek az összegnek a segítségével 2026–2027-ig teljesen meg lehet szüntetni az Oroszországtól való függést. 

A keret fennmaradó része a legnagyobb uniós helyreállítási alapból (RRF) még kölcsön formájában rendelkezésre álló nagyjából kétszázmilliárd euróból, valamint a tagállamok számára elérhető kohéziós és a vidékfejlesztési források 12 és fél százalékos átcsoportosításából áll majd össze. Az utóbbi pusztán csak egy lehetőség.

Rovatok