Index Vakbarát Hírportál

Teljes a titkolózás, az esetleges szabotázst vizsgálják az Északi Áramlat 2-n

2022. október 7., péntek 17:56

Az előző hónapban robbanások rázták meg az Oroszország és a Németország közötti gázszállításért felelős két Északi áramlat gázvezetéket. Norvégia egy speciális hajót küldött a tenger alatti gázvezeték ellenőrzésére, hogy kiderüljön, hogy szabotázs történt-e.

Az előző hónapban robbanások rázták meg az Oroszország és a Németország közötti gázszállításért felelős két Északi áramlat gázvezetéket. Norvégia egy speciális hajót küldött a tenger alatti gázvezeték ellenőrzésére, hogy kiderüljön, hogy szabotázs történt-e – írta meg a Reuters.

A távirányítással működő tenger alatti járművekkel felszerelt Havila Subsea nevű olajipari hajót október 5-én küldték a norvégiai Kaarstoe gázüzemtől a németországi Dornumba vezető Europipe II vezeték felmérésére. Ezt a Refinitiv hajókövetési adataiból tudhatjuk.

Jostein Alendal, a Havila Subsea-t üzemeltető Reach Subsea vezérigazgatója elmondta, hogy a vizsgálatot az Equinor rendelte meg, amely a Gassco tengeri gázrendszer-üzemeltető megbízására végzi a vezetékek ellenőrzését.

Biztonsági megfontolásokból nem számolunk be részletesen a konkrét intézkedésekről

– nyilatkozta a Gassco szóvivője.

A 658 km hosszú Europipe II a legfontosabb norvég csővezeték, kapacitása napi 71 millió köbméter. Ez Norvégia teljes csővezetéken történő gázexportjának körülbelül ötödét teszi ki.

A Németországba történő gázszállítás megszakadása politikai nyomást okozhat, ami megváltoztathatja az Oroszországgal fennálló helyzet dinamikáját

– mondta Tor Ivar Stroemmen, a Norvég Királyi Tengerészeti Akadémia vezető oktatója.

A svédek is ellenőrizték a vezetékeket, és a biztonsági szolgálatuk úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy a két csővezetéknél lezajlott helyszínelés alapján szintén úgy tűnik, hogy a vezetékeket szabotázs érte.

(Borítókép: Az Északi Áramlat gázvezeték szivárgása 2022. szeptember 29-én a Balti-tengeren. Fotó: Danish Defence / AFP)

Rovatok