Index Vakbarát Hírportál

Aszódi Attila: Az is lehet, hogy soha többet nem lehet használni az Északi Áramlatot

2022. október 8., szombat 09:10

Aszódi Attila a zaporizzsjai atomerőmű orosz tulajdonba vételéről és az Északi Áramlatról is beszélt.

Az orosz elnök szerdán elrendelte a zaporizzsjai atomerőmű orosz tulajdonba vételét. „Meglehetősen aggályos az egész ügy, lábon ellopni egy atomerőművet, erre még nem volt példa” – kommentálta a hírt a Spirit FM Aktuál című műsorában Aszódi Attila, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős korábbi kormánybiztos. 

Hosszan fognak vitatkozni az egész folyamatról, hiszen ez az elcsatolt területek közé tartozik, bár azt is látni a hírekben, hogy nem világos, hol vannak az elcsatolt területek határai, ennek a jogalapját Ukrajna vitatni fogja, a nemzetközi közösség pedig nem fogja elfogadni – tette hozzá a szakember, aki szerint az a nagy kérdés, hogy hogyan lehet ezt megvalósítani a kialakított nemzetközi keretrendszerben.

Senki nem fogja elismerni

„Nukleáris biztonsági engedélyezés szempontból is rettentően pikáns ez a helyzet, hiszen arra nemzetközi előírások vannak, hogy az üzemeltetés feltételei rendelkezésre állnak-e. Kedd estig a létesítmény egészen biztosan ukrán nukleáris biztonsági ellenőrzés alatt állt, és ukrán nukleáris biztonsági hatóság által kiadott engedély szerint működött” – magyarázta a helyzetet Aszódi Attila.

Hozzátette: az ukránok nem fogják elismerni, hogy Oroszország elcsatolta ezt a területet és az erőművet, de hogyha ezt elfogadnánk, abból az következne, hogy az orosz hatóságnak át kellene vennie az ellenőrzést. Erre vonatkozóan a szerdán kiadott orosz elnöki rendelet azt mondja, hogy 2028-ig az erőműre, illetve a személyzetre kiadott engedélyek, tehát az ukrán engedélyek érvényesek.

Ez egy teljesen abszurd helyzet, hogy akkor Oroszország most 2028-ig elfogadja azokat az engedélyeket, amiket Ukrajna korábban kiadott, akár a létesítményre, akár az üzemeltető személyzetre vonatkozóan

– hangsúlyozta a szakember. Az üzemeltetők bizonytalan helyzetbe kerültek, a nemzetközi jog szabályai szerint Oroszországnak per pillanat nincsen joghatósága a területen, ez a bizonytalanság pedig önmagában alapelveket sért – tette hozzá Aszódi Attila. 

Európa elleni támadás

Megtámadták Európát: a szakember azonnal erre asszociált az Északi Áramlatnál történtekkel kapcsolatban – írja az ATV

„Ez egy európai energetikai infrastruktúra, egy nagyon fontos alapinfrastruktúra, és ezt az infrastruktúrát támadás érte. Nem tudjuk, hogy ezt a támadást ki követte el, akármilyen irányból jöhetett a támadás, de ez nyilvánvaló, hogy ha négy különböző helyen történik robbanás, és ez működésképtelenné teszi az Északi Áramlat vezeték párját, az biztos, hogy egy szándékos és koordinált támadás volt” – fejtette ki véleményét az energetikai mérnök, hozzátéve, hogy 

ezen a télen biztosan nem lehet számolni a vezetékkel, de az is előfordulhat, hogy soha többet nem.

Minél több időt tölt el Európa az orosz földgázimport csökkentett mennyisége mellett, annál inkább felkészül arra, hogy a jövőben a lehető legkevésbé tegye ki magát újra az orosz földgázimportnak – magyarázta. 

(Borítókép:  A zaporizzsjai atomerőmű 2022. szeptember 1-jén. Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters)

Rovatok