Index Vakbarát Hírportál

EB-alelnök: Az EU képes segítséget nyújtani polgárainak

2022. október 9., vasárnap 09:31

Európa azon képessége, hogy elkerülje a recessziót, attól függ, hogy képes lesz-e kilábalni a jelenlegi energiaválságból – mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke és az EU kereskedelmi biztosa az Euronewsnak.

Dombrovskis elmondása szerint bár az idei év első felében váratlanul erős volt a növekedés, a romló környezet gyengíti a növekedésbe vetett bizalmat.

„Valójában azt látjuk, hogy az idei év első fele elég erős volt” – mondta Shona Murray a The Global Conversation című műsorban.

Valószínűleg felfelé módosítjuk az idei növekedési előrejelzést a jelenlegi előrejelzésünkről, a 2,7 százalékról. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy jelenleg gyorsan romlik a környezet, a bizalmi mutatók pedig rohamosan csökkennek

– magyarázta.

„Tehát azt mondanám, hogy a gazdasági kilátások nagymértékben függnek attól is, hogy hogyan kezeljük a jelenlegi energiaválságot” – mondta az Euronewsnak.

Dombrovskis szerint az Európai Unió még mindig képes segítséget nyújtani a polgárainak az energiaválság leküzdéséhez, hiszen ott a fel nem használt 225 milliárd euró, amely a helyreállítási hitelből maradt. 

Rovatok